Ο κύβος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ερρίφθη, καθώς μετά την επιστροφή του Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση, ο οποίος έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Ημερησία, ο «Καλλικράτης» στο κράτος θα φέρει σημαντικότατες αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων... εκτός από τος ανατροπές στη δομή, τη διάταξη, τις διαδικασίες και το ωράριο του Δημοσίου.
Από την εξίσωση που θα γίνει αναμένεται να θιγούν περίπου 100.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από λίγα ευρώ μέχρι και 1.000.
Το νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει και αυξήσεις, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές λαμβάνουν «ψιχία», αλλά δουλεύουν ελάχιστες ώρες. Θα εισαχθεί το κριτήριο της παραγωγικότητας, κάτι που θα δώσει κίνητρο σε όσους υπαλλήλους θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να κάνουν καριέρα.
Στις θεσμικές αλλαγές και την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο επικεντρώνει την προσοχή της η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η εξίσωση των αποδοχών πρέπει να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, όπως φαίνεται ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Για την ΑΔΕΔΥ κρίσιμο είναι και το θέμα των απολύσεων. Συνδικαλιστές πιστεύουν πως τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών θα είναι πολύ φειδωλά σε θέσεις εργασίας, με στόχο να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών σε λίγα χρόνια.
«Με την κατάργηση των θέσεων καταργείται και η μονιμότητα, η οποία από εδώ και πέρα θα αφορά κάθε χρόνο όλο και λιγότερους εργαζόμενους» σημειώνουν.
Κεντρικό είναι και το θέμα των προσλήψεων: Με τον κανόνα «5 συνταξιοδοτήσεις - 1 πρόσληψη» να καθορίζει το δανειακό μέλλον της Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί οι νέες προσλήψεις να αφορούν σε μόνιμο προσωπικό και να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου