Υπογραφές από τον άλλο κόσμο

Written By Oratios on 29 Ιαν 2011 | 19:50


Πεθαμένους συναδέλφους τους ανέστησαν γιατροί για να πλαστογραφούν συνταγές πολλών χιλιάδων ευρώ. Άλλοι έγραφαν φάρμακα ακόμη και σε νεκρούς. Στη φάκα του ΣΔΟΕ 200 γιατροί με υπέρογκα εισοδήματα

Πορίσματα – φωτιά από την υπηρεσία περίθαλψης ασφαλισμένων του δημοσίου, καθώς αποκαλύφτηκε ότι γιατροί χρησιμοποιούσαν μέχρι και τις υπογραφές και σφραγίδες συναδέλφων τους που απεβίωσαν, προκειμένου να πλαστογραφούν συνταγές...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", οι έλεγχοι στην υπηρεσία περίθαλψης ασφαλισμένων δημοσίου είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο πρόσφατα προέκυψαν νέα στοιχεία.

Στην υπόθεση έχει εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες και το ΣΔΟΕ που προσπαθεί να συνδέσει δηλωθέντα εισοδήματα γιατρών και εισοδήματα που προκύπτουν από το υλικό ελέγχων.

Στόχος είναι να μπει "φρένο" στην ανεξέλεγκτη σπατάλη στους κλάδους Υγείας και να εξοικονομηθούν τη φετινή χρονιά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ασθενείς φαντάσματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ανύπαρκτους ασθενείς, ενώ από τους 58 ασθενείς που κλήθηκαν δειγματοληπτικά για επιβεβαίωση των συνταγών και των φαρμάκων τους, μόνο οι τέσσερις δήλωσαν ότι πράγματι έγιναν οι εξετάσεις που αναγράφονταν. Οι υπόλοιποι δήλωσαν πολύ απλά ότι δεν είχαν ασθενήσει και κατά συνέπεια δεν είχαν κάνει τις εξετάσεις.

Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 γιατροί που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και ήδη έχουν διαπιστωθεί οικονομικές ατασθαλίες με τους 200. Σημειώνεται πως από τους ελέγχους που έγιναν στα Ταμεία το 2010 προέκυψε πως 20 γιατροί του ΙΚΑ είχαν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.

Σε περισσότερα από 30 φαρμακεία διαπιστώθηκε πως πουλάνε δύο φορές τα ίδια φάρμακα. Συγκεκριμένα βγάζουν τις ταινίες γνησιότητας από τα φάρμακα και τις χρησιμοποιούν για να πληρωθούν από τα Ταμεία.

Άλλοι πάλι γιατροί καταφέρνουν να γράψουν συνταγές σε ανύπαρκτους ασθενείας. Για παράδειγμα γιατρός του δημοσίου έγραψε μέσα σε ένα μήνα 180, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν «ασθενείς-φαντάσματα».

Ακόμη, εντοπίσθηκαν δεκάδες ασφαλισμένοι, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που από τα παραστατικά προέκυψε ότι τους χορηγούνταν με συνταγή του Ταμείου, από συγκεκριμένους γιατρούς, 3 και 4 φορές μέσα σε μερικά χρόνια, το ίδιο μηχάνημα αξίας περίπου 5.000 ευρώ.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι πολλές εκατοντάδες αιτήσεις για λουτροθεραπεία, ακόμα και 40άρηδων, εγκρίθηκαν με το ποσό των 1.600 ευρώ. Σε διαβητικούς εγκρίνονται, για έναν μήνα, κατ΄ άτομο 700 ταινίες ζαχάρου.

Ακόμα πιο επιτήδειος αποδείχτηκε γιατρός που ανέστησε επτά αποβιώσαντες για να φεσώσει το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων।


news247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου