20% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία

Written By Oratios on 22 Φεβ 2011 | 22:06


Στο 20% του ΑΕΠ αντιστοιχεί η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε, κ. Μιχάλης Χάλαρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνάντηση Εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο.Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε πως με αυτό το ποσοστό η Ελλάδα κατατάσσεται 2η στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αδήλωτη εργασία. Όπως σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας εντοπίζεται στους αυτοαπασχολούμενους, τους εποχικούς και τους μετανάστες καθώς δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν τους όρους εργασίας...

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που προέκυψαν από ελέγχους των κλιμακίων ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ το 2010 σε 27.538 επιχειρήσεις (3% του συνόλου) οι εργαζόμενοι είναι 77.666 και οι ανασφάλιστοι 19.435. Από τους τελευταίους, οι 6.687 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 31,54% σε σχέση με τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που αντιστοιχεί στις 21.119 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Ο ειδικός γραμματέας μίλησε εκτενώς για τις αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενώ αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση και τη συσχέτισή τους με την αδήλωτη εργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, το εργασιακό trafficking αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ενώ τόνισε πως το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να βοηθήσει στη μείωση αυτού του φαινομένου μέσω της χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες και τσουχτερές κυρώσεις σε όσους έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους।


cosmo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου