Κόκκινο κρασί και υγιεινή διατροφή

Written By Black Hole on 4 Φεβ 2011 | 16:40


Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς: Το κόκκινο κρασί ταιριάζει ή όχι με την ιδέα της υγιεινής διατροφής; 

Για να βρούμε την απάντηση σε αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει υγιεινή διατροφή. Σημαίνει δύο πράγματα: ισορροπημένη δίαιτα και τακτική άσκηση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε  σε αυτά το στόχο της διατήρησης ενός υγιούς βάρους.

Το θέμα είναι: ποια η θέση του κόκκινου κρασιού σε αυτόν τον τρόπο διατροφής;

Αυτό που κάνει το κόκκινο κρασί να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η ευχάριστη γεύση του. Αυτό το είδος του κρασιού περιλαμβάνει στην πραγματικότητα πολλά συστατικά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Καταρχήν είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει αποδειχτεί επίσης ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν σε χώρες της Ευρώπης (όπως η Γαλλία, όπου οι κάτοικοι τείνουν να πίνουν πολύ κόκκινο κρασί) έχουν χαμηλότερες επιπτώσεις από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με πολλές άλλες δυτικές χώρες.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία. Θα σκεφτείτε όμως υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε για αυτόν τον τύπο κρασιού;

Το κόκκινο κρασί περιέχει κι ένα άλλο συστατικό, που ίσως δεν έχετε ακούσει. Πρόκειται για ένα συστατικό που είναι γνωστό ως ρεσβερατρόλη, η οποία φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καλή χοληστερόλη. Θα μπορούσε επίσης να κρατήσει τις αρτηρίες σας υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι μελέτες συνεχίζουν να διερευνούν τα οφέλη που έχει για την υγεία μας το κόκκινο κρασί. Ωστόσο στην πραγματικότητα πολλοί ερευνητές κοιτάζουν τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού, το οποίο περιλαμβάνεται σε μια μεσογειακή διατροφή. Οπότε συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που βοηθάει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε φόρμα και υγιείς κατά τη διάρκεια της ζωής τους αλλά είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών πραγμάτων. Εντούτοις το κρασί φαίνεται να διαδραματίζει και αυτό ένα σημαντικό ρόλο.

Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση το  κρασί θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ένα ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό για να πάρετε τα οφέλη του κρασιού. Μην ξεχνάτε ότι αν  το παρακάνετε, κινδυνεύετε συν τοις άλλοις να πάρετε πολλές θερμίδες.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή και δε θέλετε να κόψετε εκείνο το ποτήρι κόκκινο κρασί που συνηθίζετε να πίνετε με το φαγητό σας, μην ανησυχείτε. Αν περιοριστείτε στο ένα ποτήρι όχι μόνο δε χαλάτε τη δίαιτά σας αλλά κάνετε καλό και στην υγεία σας.

cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου