Τα παιδια χρειαζονται διαιτα

Written By gravedigger on 24 Φεβ 2011 | 11:24

images

«Όταν κάνεις δίαιτα, δεν πρέπει να φάς.»!!!!! Αυτό έχει καταφέρει η κοινωνία που ζούμε να περάσει στο μυαλό ενός πεντάχρονου κοριτσιού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α μελετώντας τις απόψεις των νεαρών κοριτσιών σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την δίαιτα. Αυή και μία άλλη έρευνα έδειξαν ότι τα κορίτσια μιας οικογένειας είναι πιο πιθανό να σκέφτοντα την δίαιτα και να έχουν ανησυχίες σχετικά με την διατροφή τους εάν οι μητέρες τους είναι σε μία συνεχή μάχη με τα κιλά τους και την εικόνα του σώματος τους. Τα παδιά μπορεί να υιοθετήσουν ιδέες γύρω από την διατροφή όπως «δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά» οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς σε πολλή νεαρή ηλικία όπως η εφηβεία και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Πολλά έφηβα κορίτσια με βάρος που αντιστοιχεί στο μέσο επιτρεπτό όριο, θεωρούν τον εαυτό τους υπέρβαρο και δεν είναι ευχαριστημένα με το σώμα τους. Αυτές οι ανησυχίες σχετικά με το βάρος και την εικόνα του σώματος τους μπορεί να τις βλάψει την κοινωνικοφυσική αλλά και ψυχική ωρίμανση τους. Η αποφυγή γευμάτων και η πρόσληψη διαιτητικών χαπιών έχει συνδεθεί με φτωχή διατροφική πρόσληψη και μειωμένη απόδοση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των παιδιών. Ακραίες περιπτώσεις προσπαθειών για απώλεια βάρους μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

Αν και δεν είναι τόσο συχνό, ακόμα και τα αγόρια είναι σε ρίσκο να εμφανίσουν ανθυγειηνή και λανθασμένη αντίληψη γύρω από τις διατροφικές του συνήθειες. Η εικόνα του σώματος τους γίνεται ένα σημαντικό θέμα και η επιρροή των Μ.Μ.Ε που παρουσιάζουν τον «ιδανικό άντρα» με το γυμνασμένο σώμα και τέλειες αναλογίες έχει καταλυτικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση τους.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Αν οποιαδήποτε στιγμή αντιλειφθείτε ότι το παδί σας αρχίζει να αναπτύσει ύποπτες συνήθειες και αντιλήψεις γύρω από την διατροφή του και την εικόνα του σώματος του ΜΗΝ το παραμελείσετε. Απαυθεινθείτε αμέσως στον διαιτολόγο σας.

Τα παιδιά σας προσέχουν και αντιγράφουν ό,τι κάνετε και λέτε, ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν σας προσέχουν μερικές στιγμές. Έαν παραπονιέστε συνέχεια για το βάρος σας, ή νιώθετε την ανάγκη να αλλάξετε το σώμα σας τα παιδιά σας μπορεί να εστερνιστούν αυτές τις ανησυχίες σαν σημαντικές. Αν εκφράσετε επιθυμία να χάσει βάρος η κόρη σας και χρησιμοποιείτε οι ίδιοι την καινούργια «θαυματουργή» δίαιτα στο εβδομαδιαίο περιοδικό τότε δίνεται το κακό παράδειγμα.

Βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει μία θετική εικόνα για την εικόνα του σώματος του και την σχέση του με την διατροφή:

Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει την πορεία της ανάπτυξης του και ότι αυτό συνεπάγεται την πρόσληψη κιλών.

Αποφύγετε αρνητικές δηλώσεις σχετικά με φαγητό, βάρος και το σχήμα ή μέγεθος του σώματος σας

Επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει μόνο του αποφάσεις σχετικά με την διατροφή του, ενισχύωντας την επιλογή υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων.

Η διατροφική παιδεία είναι διαθέσιμη εδώ και τώρα, το έχουμε ξαναπεί, δικαιολογίες δεν υπάρχουν! Οι γονείς είναι τα πρότυπα των παιδιών και θα πρέπει να προσπαθήσουν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης τον οποίο θα θέλατε να δείτε και τα παιδιά σας να ακολουθούν. Υπερβολικές ανησυχίες για την διατροφή, διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Η πρόληψη όμως όλων αυτών είναι κάτι εύκολο που όλοι μπορείτε να το κάνετε, για μια καλύτερη υγεία δική σας αλλά και των παιδιών σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου