Η αρχιτεκτονική της πρωτεύουσα αλλάζει και τα κτίρια θα γίνουν ψηλότερα ενώ θα αυξηθεί ο χώρος πρασίνου. Σύμφωνα, με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό αυξάνεται το συνολικό ύψος των κτιρίων άρα και ο όγκος τους, ενώ παράλληλα μειώνεται η κάλυψη από 70% σε 60%, με στόχο να υπάρχουν μεγαλύτερες επιφάνειες πρασίνου στις κορεσμένες αστικές περιοχές....
Συγκεκριμένα, κατά 0,25 μέτρα ανά όροφο, (από 2,45 μέτρα που είναι σήμερα γίνεται 2,70 μέτρα), αυξάνεται το κατώτατο ύψος στα νέα κτίρια, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για συνενώσεις οικοπέδων προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότεροι ελεύθεροι και κοινόχρηστοι χώροι. Στον συντελεστή δόμησης, μεταξύ των άλλων, δεν θα προσμετρώνται οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο, ο υπόγειος όροφος που προορίζεται για βοηθητικές χρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της οροφής του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους – μετρούμενο μεταξύ δαπέδου και οροφής.
Για τα οικόπεδα που έχουν έκταση τουλάχιστον διπλάσια από το ελάχιστο εμβαδόν που απαιτείται για να μπορεί κάποιος να χτίσει οι επιλογές είναι οι ακόλουθες:
- Δίνεται επιπλέον συντελεστής δόμησης από 8% έως 10% με ταυτόχρονη όμως μείωση του ποσοστού κάλυψης κατά 20%.
- Αύξηση του συντελεστή δόμησης από 12% έως 15% με δύο προϋποθέσεις: μείωση του ποσοστού κάλυψης κατά 20% και απόδοση σε κοινή χρήση μέρους του οικοπέδου.
- Η τρίτη επιλογή δίνει ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης από 16% έως 20% και τίθενται οι εξής προϋποθέσεις: μείωση του ποσοστού κάλυψης κατά 20% και απόσυρση του κτιρίου που υπάρχει.
- Για μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης από 20% έως 25% οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νέος νόμος είναι: μείωση της κάλυψης κατά 20%, απόδοση σε κοινή χρήση τμήματος του οικοπέδου – που δεν μπορεί να είναι περιφραγμένο – και απόσυρση κτιρίου.
Η παρουσίαση του νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού έγινε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη. Το κείμενο έχει τεθεί σε διαβούλευση με στόχο μέχρι τα τέλη Μαρτίου να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου