«Φωτιά» και στο πετρέλαιο βάζει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, με τον εμφύλιο σπαραγμό στη χώρα να απειλεί τώρα τη Δύση με μία διεθνή πετρελαϊκή κρίση με ολέθριες συνέπειες.
Μέσα σε περιβάλλον ανησυχίας στη βιομηχανία του πετρελαίου που έχουν δημιουργήσει οι αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα, ο «μαύρος χρυσός» ανατιμήθηκε χθες σε υψηλό δυόμισι ετών. Στην αγορά του Λονδίνου το μπρεντ εκτινάχθηκε πάνω από τα 105 δολάρια, ενώ άνοδο στα 93,5 δολάρια το βαρέλι σημείωσε το αμερικανικό αργό.Αυτό, ωστόσο, που τρόμαξε τους ηγέτες της «γηραιάς ηπείρου» δεν ήταν τόσο η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου όσο η απειλή του αρχηγού της φυλής Αλ Ζουβαγιά, στην ανατολική Λιβύη, ότι θα διακόψει τις εξαγωγές το επόμενο εικοσιτετράωρο αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει την «καταπίεση των διαδηλωτών».
Πολλές από τις λιβυκές πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αερίου, όπως το πετροχημικό συγκρότημα Ρας Λανούτ, το οποίο έγινε στόχος του πλήθους, βρίσκονταν χθες στο έλεος εξεγερμένων φυλάρχων και κοινών πλιατσικολόγων.
Τόσο έντονες είναι οι ανησυχίες στην Ευρώπη, στην οποία διοχετεύεται ο κύριος όγκος της λιβυκής παραγωγής πετρελαίου, που οδήγησαν τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, να προειδοποιήσει στο χθεσινό συμβούλιο των Βρυξελλών ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί με ένα «ισλαμικό εμιράτο στο κατώφλι της», δηλαδή με ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα τη Βεγγάζη, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης. Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες ωστόσο η Σαουδική Αραβία, με τον υπουργό πετρελαίου, Αλί αλ-Ναϊμί, να δηλώνει ότι οι αγορές πετρελαίου έχουν άφθονα αποθέματα.
Χθες έγινε γνωστό από τη Λιβύη, όπου η παραγωγή φτάνει το 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ότι έχει ήδη διακοπεί η παραγωγή περίπου 50.000 βαρελιών την ημέρα.
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Στοπ από BP και SΤAT OIL
Τις προετοιμασίες για την εξόρυξη πετρελαίου στη λιβυκή έρημο ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει η BP, εξηγώντας ότι οι ανάδοχοι εγκαταλείπουν το project «για προληπτικούς λόγους» λόγω των αναταραχών στη χώρα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα για τον πετρελαϊκό κολοσσό, ο οποίος το 2007 υπέγραψε συμφωνία αξίας τουλάχιστον 900 εκατ. δολαρίων για εξόρυξη στη Λιβύη, αναφέροντας τότε ότι ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη δέσμευση ερευνών.
Ωστόσο, κανονικά συνεχίζονται οι υπεράκτιες λειτουργίες της BP. Και η νορβηγική εταιρεία Stat Οil γνωστοποίησε το κλείσιμο των γραφείων της και ανακάλεσε τους ομογενείς εργαζομένους στη Λιβύη.
Οσο για τη γαλλική Total, τη ρωσική Gazprom, την ισπανική Repsol και την ιταλική Eni, οι λειτουργίες τους δεν έχουν επηρεαστεί από την αστάθεια στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν, ωστόσο οι αναταραχές οδήγησαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των πολύτιμων μετάλλων. Σε πάνω από τα 1.400 δολάρια η ουγκιά εκτινάχτηκε ο χρυσός, ενώ το ασήμι σημείωσε ρεκόρ 31 ετών, στα 33,42 δολάρια.
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου