Με τη λήψη νέων μέτρων και τη στήριξη των γερμανικών προτάσεων (σ.σ Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας) συνέδεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της χώρας μας.
Μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για συνολικό πακέτο μέτρων, αναγνωρίζοντας πως το πρόγραμμα βοήθειας στην Ιρλανδία είναι μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια σε σχέση με της Ελλάδας...
«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, κάτι που παρακολουθούμε με ικανοποίηση» σημείωσε η κ. Μέρκελ, που αναφέρθηκε και στις απεργίες, που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα μέσω της ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας, πως δεν πρόκειται να πέσουν «βάρη» στους γερμανούς φορολογούμενους.
Πρόσθεσε επίσης, πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τη συνάντηση των δύο ηγετών προετοίμασαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Σόιμπλε.
Παραμονή του κρίσιμου ραντεβού Παπανδρέου – Μέρκελ πάντως, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank δήλωσε αντίθετη σε όλες τις προτάσεις που υποστηρίζει η Ελλάδα.
Τάχθηκε κατά της χρήσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, με οποιοδήποτε τρόπο.
Όπως επισημαίνει στη μηνιαία της έκθεση, η αγορά κρατικών ομολόγων απευθείας από το EFSF απαλλάσσει από τις ευθύνες τους ομολογιούχους αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους από τις χρηματοδότριες χώρες με επιπλέον και πιθανότατα σημαντικό κίνδυνο.
Παράλληλα, τάσσεται κατά της χορήγησης δανείων με ευνοϊκότερους όρους για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ δεν συμφωνεί ούτε με την έκδοση ευρω-ομολόγων ή τη μείωση του κόστους δανεισμού στις συμφωνίες στήριξης που συνάφθηκαν με τις υπερχρεωμένες χώρες।
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου