Αγιος Βαλεντίνος: ένας άγιος "πολύ Αθηναίος"!!!

Written By Μωβ Ηλιαχτίδα on 1 Φεβ 2011 | 22:33

Αν, πριν από 20 χρόνια, ρωτούσαμε έναν οποιοδήποτε κάτοικο της Αθήνας αχετικά με το όνομα "Αγιος Βαλεντίνος", η πιθανή απάντηση που θα παίρναμε θα ήταν: " μα φυσικά εννοείτε εκείνο το εξωτικό νησί που είναι ο ιδεώδης τόπος για να περάσει κανείς τον μήνα του μέλιτος"! (Αγιος Βαλεντίνος, όπως λέμε: Aγιος...Μαυρίκιος!!!) και η ιστορία θα σταματούσε εκεί.Ομως την τελευταία δεκαετία και χάρη στην αποφασιστική συνδρομή των πάσης φύσεως ανθοπωλών, ζαχαροπλαστών, σοκολατοποιών και κοσμηματοπωλών, η "αυτού αγιότης", δεν είναι πλέον ένα μυστήριο!Με την "αφιξη" του μήνα Φεβρουάριου, ξεσπά και η "μάχη" του Αγίου Βαλεντίνου, όπου συνυπάρχουν, από την μια μεριά οι "πιστοί" του, που βλέπουν σ' αυτόν έναν άγιο της αγάπης (σ' όλες της τις μορφές) και από την άλλη μεριά, οι ορκισμένοι "εχθροί" του, που βλέπουν σ' αυτόν, φτου κακά, έναν άγιο "εισαγόμενο από την Εσπερία", έναν άγιο "κανίβαλο", που προτρέπει τους θαυμαστές του σ' ένα "καταναλωτικό όργιο", κοντολογίς έναν άγιο "επινοημένο" από την σύγχρονη "μαφία" των ανθοπωλών και των ζαχαροπλαστών, με διαβολικό σκοπό να μοσχοπουλήσουν τα καλούδια τους!Σύμφωνα μ' αυτούς, η αγάπη γιορτάζει κάθε μέρα και δεν υπάρχει λόγος να την συνδέσουμε με κάποιο συγκεκριμένο άγιο.Επιπλέον, ως γνήσιοι Ελληνες που δεν μασάμε με τα υποπροιόντα των ΄"Κουτόφραγκων", αν έπρεπε σώνει και καλά να βρούμε έναν "άγιο της αγάπης", αυτός θα έπρεπε να είναι ο Αγιος Υάκινθος, ένας άγιος του ορθοδόξου εορτολογίου, 'ενα "δικό μας παιδί"!

Αλλά, πόσο άδικο έχουν οι τελευταίοι!Εαν τους έλεγα ό,τι ο Αγιος Βαλεντίνος ΔΕΝ είναι ένας άγιος ξενόφερτος, όπως θέλουν να πιστεύουν και επιπλέον ό,τι τα λείψανά του "αναπαύονται" κάπου στην Αθήνα, θα με πίστευαν ή θα μου υποδείκνυαν τον συντομότερο δρόμο για το Δρομοκαίτειο? Ε, ναι: ο Αγιος Βαλεντίνος ζει, βασιλεύει και κατοικεί στην Αθήνα και τα λείψανά του βρίσκονται μέσα σε μια λειψανοθήκη και τα ευλαβούνται στην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας της ιταλικής παροικίας της Αθήνας! Ηταν το 1995, όταν για πρώτη δορά διάβασα σ' ένα περιοδικό της Αθήνας την "απίστευτη" ιστορία του Αθηναίου αγίου.Στην πρώτη ανάγνωση σκέφτηκα ό,τι η φαντασία κάποιων δημοσιογράφων "κάλπαζε" με ταχύτητα του φωτός, αλλά μια επίσκεψη στην παραπάνω εκκλησία την ημέρα της γιορτής του αγίου, με έπεισε και με το παραπάνω για την σοβαρότητα του δημοσιεύματος!Μέσα στον ναό μου έδωσαν κι' ένα βιβλιαράκι με τίτλο: "Ο Αγιος Βαλεντίνος της Αθήνας", που έχει γράψει ο Κρητικός δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαδάκης-Περαθωράκης, όπου με κάθε λεπτομέρεια παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές στιγμές του "θρύλου" του αγίου και κυρίως ο μυστηριώδης τρόπος της άφιξης του στην Αθήνα.Οφείλω να διευκρινήσω ότι όλα τα ιστορικά στοιχεία που περιγράφω, τα πήρα από το εν λόγω βιβλίο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα του βιβλίου:

1) Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν ένας νεαρός χριστιανός.Μια εικόνα του σώζεται στην εκκλησία της Santa Maria Antiqua, την ενορία των Ελλήνων της Ρώμης, την περίοδο της ρωμαικής αυτοκρατορίας.

2) Διακρίνοταν για την χριστιανική του αγάπη και το ενωποιό του πνεύμα.

3) Μαρτύρισε (αποκεφαλίστηκε) κατ΄την περίοδο των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β' (ο επωνομαζόμενος: ο Γότθος), στις 14 Φεβρουαρίου 268 μ.Χ και θάφτηκε στις Κρακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας στην Ρώμη.

4) Ο Πάπας Πίος ο 7ος το 1815, πρόσφερε τα λείψανά του ως δώρο σ' εναν ιερέα ευγενικής καταγωγής, τον Giovanni-Battista LONGARINI di SAN COSTANZO, που προέρχετο από το δουκάτο του Urbino.

5) Eπειτα από πολλές περιπέτειες, το 1907, τα λείψανά του βρέθηκαν στην.......Μυτιλήνη (το νησί της Λέσβου ήταν εκείνη την περίοδο κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία), μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας (οδός Ερμού,δίπλα από το κατάστημα Glou, τηλ: 22510-46 494), αφού πρώτα ανήκαν σε μία απόγονο του ευγενή (Λουκία ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-BONGIGLI).

6) Η συγκεκριμένη κυρία τα δώρισε στην καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης, στην οποία υπηρετούσαν οι πατέρες Καπουτσίνοι.

7) Εχοντας περάσει σχεδόν ένας αιώνας μέσα στην σιωπή και στην λήθη, οι πατέρες Καπουτσίνοι φεύγοντας από την Μυτιλήνη μετέφεραν τα λείψανα του αγίου στην ιταλική εκκλησία της Αθήνας, την οποία και εξυπηρετούν, το 1990.

Στις μέρες μας, κάθε 14 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, τιμάται η μνήμη του αγίου με μια επίσημη λειτουργία.Προς το τέλος της λειτουργίας, ο ιερέας ευλογεί τα "κόκκινα τριαντάφυλλα του Αγίου", που βρίσκονται μέσα σε βάζα, κάτω από την Αγία Τράπεζα και κατόπιν τα "ευλογημένα ρόδα", μοιράζονται ανεξαιρέτως σ' όλο το εκκλησίασμα (θαύμα-θαύμα: κατά 80% ορθόδοξο!), σαν ένδειξη αγάπης.

Πολλοί θα αναρωτηθούν εάν ο Αγιος Βαλεντίνος της Αθήνας είναι ο "αυθεντικός" Αγιος Βαλεντίνος? Ο συγγραφέας δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, αλλά γι' αυτόν η "αυθεντικότητα ή μη του Αγίου", δεν έχει καμία σημασία!Το μόνο που μετράει γι' αυτόν είναι το μήνυμα της πίστης και της αγάπης, που αποπνέει! Και μας κλείνει το μάτι, υπενθυμίζοντας μας ό,τι στο εορτολόγιο της (Καθολικής) εκκλησίας τιμούνται συνολικά: 18 Aγιοι Βαλεντίνοι, 6 Αγιοι Νικόλαοι και 7 Αγιοι Γεώργιοι!

Δεν ξέρω αν κατάφερα να σας πείσω ή όχι, πάντως η ιστορία του είναι όντως "γοητευτική" και διαβάζεται απνευστί, σαν παραμύθι.Αν, πάντως, θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα γύρω από το μυστήριου αυτού του Αθηναίου αγίου, μια επίσκεψη στο ναό την ημέρα της γιορτής του, είναι το πρώτο βήμα!


Πληροφορίες; Kαθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας της Ιταλικής παροικίας της Αθήνας Γκυιλφόρδου 7 (απέναντι από την Πλατεία Βικτωρίας) 104 34 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 210-821 89 28 Mετρό: Bικτώρια

Βιβλιογραφία "Ο Αγιος Βαλεντίνος της Αθήνας" του Δημήτρη ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΠΕΡΑΘΩΡΑΚΗ Εκδοση: Γραφείον Καλού Τύπου

Κων/νος ΣΦΥΚΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου