Κόκκινο κρασί κατά του καρκίνου

Written By Oratios on 21 Φεβ 2011 | 18:25


Διπλασιάζονται οι πιθανότητες ανάρρωσης από καρκίνο του μαστού

Το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ερευνήτρια Dr Charis Eng από την κλινική του Cleveland στο Οχάιο των ΗΠΑ, η οποία ανακάλυψε ότι η οργανική ένωση ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού...

Η ουσία ρεσβερατρόλη μπορεί να αποτρέψει τα καρκινικά κύτταρα από το να αναπτύξουν αντοχή στη φαρμακευτική ουσία rapamycin, η οποία επιβραδύνει ή ακόμα και σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγεται με φυσικό τρόπο από τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα μούρα και τα φυστίκια και χρησιμοποιείται από τα φυτά αυτά για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων, που τα προσβάλλουν καθώς αναπτύσσονται.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη συνδέεται με την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, του Alzheimer, καθώς και τη φυσική διαδικασία γήρανσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων της Dr Eng συγκεκριμένη οργανική ένωση διπλασιάζει την επίδραση της ανοσοκατασταλτικής ουσίας rapamycin που χρησιμοποιείται σε χημειοθεραπείες αυξάνοντας 50% τις πιθανότητες ανάρρωσης από καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Letters।


newsbeast

2 σχόλια:

κόκκινο κρασί είπε...

Η πρώτη μελέτη στην οποία παρατηρήθηκε τόσο έντονα η θετική επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, ήταν η Μελέτη των 7 Χρωνών. Σε αυτή τη μελέτη, που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’60, συγκρίθηκε η θνησιμότητα από στεφανιαία νοσήματα σε συνάρυηση με τη διατροφήμεταξύ 7 χωρών, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Ιαπωνίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Αυτό που προέκυψε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ήταν ότι οι πληθυσμοί που κατανάλωναν μια Μεσογειακού τύπου διατροφή, όπως ήταν οι Έλληνες (Κρήτες) και οι Ιταλοί, είχαν τα χαμηλότερα ποσπστά θανάτων από στεφανιαία νοσήματα.

Το γεγονός αυτό αποδόθηκε εν συνεχεία στη διαθρεπτική σύσταση της Μεσογειακής Διατροφής, που χαρακτηρίζεται απο την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την χρήση ελαιολάδου ως την κύρια πηγή λίπους και την περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα κίνησαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, η οποία θέλησε να εξετάσει ακόμη πιο επισταμένα τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου αναφορικά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Στη μεγάλη μελέτη CARDIO2000 που πραγματοποιήθηκε πρόσατα στη χώρα μας, φάνικε ότι η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έδειξαν ότι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου ως προτιθέμενο λιπίδιο στη δίαιτα σχετίστηκε με 47% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Επιπλέον, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθικε στην Ισπανία, προέκυψε ότι άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου (54γρ/ ημέρα) είχαν 82% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου στεφανιαίου εμφράγματος.

Ως επισφράδιση όλων των παραπάνω, πριν από μετικά χρόνια τον Νοέμβριο του 2004, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Ποπιτειών (FDA) ενλεκρινε σχετικό ισχυρισμό υγείας ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται στις ετικέτες του τυποποιημένου ελαιολάδου:

<>.
Ελαιόλαδο και αντικαρκινική δράση

Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει κάποια προστατευτική δράση του ελαιολάδου στην ανάπτυξη καρκίνου. Πιό συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο φαινεταί να δοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, στο κόλον, του οισοφάγου, του πνεύμονα και του παγκρέατος, όμως περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν αυτά ταευρήματα. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου το ελαιόλαδο το επιτυγχάνει αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα φαινολικά συστατικά που περιέχει φαίνρται πως μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ιδιότητα που αποδίδεται ιδίως στην ελευρωπαΐνη, ενώ παράλληλα ευθύνονται για την αυξημένη απόπτωση (θάνατο) των καρκινικών κυττάρων.

κόκκινο κρασί είπε...

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΜΑΥΡΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ

Δημοσίευση σχολίου