Με την ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης χρέους να αυξάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων προειδοποιεί για επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για την Πορτογαλία. Οικονομικοί αναλυτές, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung, εκφράζουν φόβους για μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της Ευρωζώνης και ζητούν την έξοδο μεμονωμένων χωρών από την ΟΝΕ...
«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα ενδέχεται το αργότερο το 2013 να χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια», προειδοποιεί σε έκθεσή της η ομάδα οικονομολόγων υπό τον πρόεδρο του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, Hans-Werner Sinn.
Επισημαίνεται ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν επαρκεί και ότι υποτιμάται η κρίση χρέους. Έτσι, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει το χρέος της μετά τη λήξη της συμφωνίας στήριξης.
Στο ρεπορτάζ μάλιστα σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα επανειλημμένα τονίσει ότι «θα επιστρέψει και το τελευταίο λεπτό του ευρώ» και το αργότερο το 2014 θα αρχίσει να μειώνει το χρέος.
Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, αντιμετωπίζοντας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά παρά το σκληρό πρόγραμμα περικοπών, το χρέος της χώρας αυξάνεται, προσεγγίζοντας το 160% του ΑΕΠ.
Οι περικοπές, όπως εκτιμά το Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, δεν επαρκούν και συνιστούν ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. «Αν η ΕΕ δεν θέλει να παρατείνει το μηχανισμό στήριξης με μακροχρόνιες μεταφορές χρημάτων απομένουν μόνο δύο λύσεις: επιστροφή της χώρας στη δραχμή ή ένα άνευ προηγουμένου δραστικό πρόγραμμα περικοπών που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους μισθούς σε όλο το εργασιακό μέτωπο», αναφέρεται.
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα αρχίζουν ήδη να συνηθίζουν στην ιδέα ότι δεν θα υπάρξει στο ακέραιο εξόφληση των δανείων και σύμφωνα με την εκτίμηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και ΑνάπτυξηςThomas Mirow η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. «Είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα μπορεί σε μόνιμη βάση να επωμιστεί ένα χρέος της τάξεως του 150%», υπογράμμισε।
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου