Ποια Αγία Λαύρα; Απ’ το Da Capo ξεκίνησε η επανάσταση…

Written By Oratios on 13 Φεβ 2011 | 22:33


Οι ψευτοκουλτουριάριδες συγγραφείς και οι υπερόπτες καναλάρχες προσπαθούν να σβήσουν την Ελληνική ιστορία.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε για ακόμα μια φορά το ντοκιμαντέρ του Σκαι «1821», το οποίο πρόβαλε στο τελευταίο του επεισόδιο ιστορικά στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία έναρξης της ελληνικής επανάστασης αλλά και με την ορκωμοσία των οπλαρχηγών στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Μέχρι τώρα, αυτό που γνωρίζαμε εδώ και 200 χρόνια, μέσα από τα σχολικά βιβλία αλλά και τα ιστορικά ντοκουμέντα που φιλοξενούνται στις Ελληνικές βιβλιοθήκες μας, ήταν ότι στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα, υψώθηκε στις 25 Μαρτίου 1821 το Λάβαρο της Επανάστασης που σήμανε την αρχή του Αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στις 17 Μαρτίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε στην Αγία Λαύρα η ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επανάσταση ξεκίνησε το 1821, όλα τα άλλα στοιχεία είναι προϊόν καθαρής επινόησης. Ούτε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ούτε ο Κολοκοτρώνης βρισκόντουσαν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου. Επίσης η Επανάσταση δεν ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα αλλά από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκδοχή που παρουσίασε και υποστήριξε το ντοκιμαντέρ του Σκαι «1821». Μάλιστα κατά την διάρκεια του επεισοδίου αναφέρονται όλα τα στοιχεία ως μυθικά και ως δημιούργημα της πένας ενός Γάλλου γιατρού , διπλωμάτη και ιστορικού συγγραφέα ονόματι Φρανσουά Πουκεβίλ, ο οποίος έγραψε ένα τετράτομο βιβλίο για την ιστορία των Ελλήνων που εκδόθηκε το 1824.

«Η αφήγηση του Πουκεβίλ, είναι ιδιαίτερα γοητευτική καθώς ενώνει την επανάσταση με την ορθόδοξη πίστη. Η σκηνή διαδραματίζεται σε μοναστήρι (Αγία Λαύρα), ενώ οι παρευρισκόμενοι είναι 5.000 όπως και στην Καινή διαθήκη και όλα αυτά ανήμερα του Ευαγγελισμού», σημειώνει ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ, στο οποίο έθεσαν τις απόψεις τους οι Πασχάλης Κιτρομηλίδης καθηγητής πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερεμής καθηγητής πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου Αθηνών και Ιάκωβος Μιχαηλίδης επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αυτό το επεισόδιο, ήταν αρκετό για να προκληθούν οι έντονες αντιδράσεις ιστορικών, συγγραφέων και Μητροπολιτών। Έντονη ήταν και η αντίδραση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρέων, τα μέλη του οποίου συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη για αύριο Δευτέρα.

Το απόσμασμα της εκπομπής


Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Φραντζής μιλώντας στο Newsday, εκτός από την φανερή αντίδρασή του για τα όσα ειπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ, μας τόνισε το γεγονός ότι του φαίνονται αρκετά «ύποπτες» οι τοποθετήσεις του επεισοδίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω απ’ όλα αυτά εξυπηρετούνται μάλλον κάποια συμφέροντα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsday ο κ। Αθανάσιος Φραντζής:


Στη σύσκεψη στην οποία θα καθοριστεί το πλαίσιο της αντίδρασης των Καλαβρυτινών κι όχι μόνο, έχουν προσκληθεί οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Συλλόγων και φορέων ενώ θα παραστούν και θα μιλήσουν Καθηγητές, συγγραφείς και επιστήμονες.

Σύμφωνα πάντως με τα γεγονότα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν αναφέρθηκε ποτέ ρητά στο περιστατικό σε κανένα από τα απομνημονεύματά του, εν τούτοις το γεγονός διασώζεται στις οικογενειακές προφορικές παραδόσεις των Καλαβρυτινών, στα δημοτικά τους τραγούδια, καθώς και εγγράφως στα πιστοποιητικά των Καλαβρυτινών αγωνιστών που βρίσκονται αρχειοθετημένα στο αρχείο αγωνιστών στην Εθνική Βιβλιοθήκη। Μύθος ή όχι, δύσκολο να αλλάξεις τα «πιστεύω» των Ελλήνων…


newsday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου