Η Wall Street πόνταρε 140 εκατ. στο deal που χάλασε!

Written By Oratios on 19 Φεβ 2011 | 13:17


Διεθνείς διαστάσεις στο φιάσκο Εθνικής – Alpha Bank


Χιλιάδες επενδυτές τοποθετήθηκαν στο Adr της μετοχής της Εθνικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την φιλική πρόταση συγχώνευσης, αλλά το εαν θα χάσουν τα λεφτά τους θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις και τις κινήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, δηλαδή από το εαν θα κατατεθεί μια νέα, ανταγωνιστική προσφορά...

Το Adr ( 5 τέτοια πιστοποιητικά αποτελούν μια μετοχή της Εθνικής ) ξεκίνησε την συνεδρίαση στα 2,16 δολάρια και δυο ώρες αργότερα έφθασε να κερδίζει έως και 14% φθάνοντας τα 2,37 δολάρια. Οι αγοραστές, μάλιστα, ήταν επίμονοι – όπως συμβαίνει σε αγορές όπως της Νέας Υόρκης – καθώς έπαιρναν τις μετοχές από τους πωλητές, δηλαδή λίγο υψηλότερα από τις θέσεις των αγοραστών.

Εκτός από την φιλική πρόταση συγχώνευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυκλοφόρησε μια φήμη για την ύπαρξη γερμανικού σχεδίου σχετικά με το ελληνικό χρέος. Μάλιστα πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι τα παρόντα επίπεδα τιμών αποτελούν τα χαμηλότερα, δηλαδή θεωρούν από εδώ και πέρα η τάση θα είναι ανοδική εν όψει μιας λύσης για το χρέος.

Όταν ανακοινώθηκε, όμως, η αρνητική απάντηση της Alpha bank τότε το adr άρχισε να περιορίζει τα κέρδη του κα μέχρι την λήξη την συνεδρίαση σχεδόν έχασε όλη την άνοδο. Έκλεισε στα 2,21 δολάρια (αντιστοιχεί στα 8,12 ευρώ για την μετοχή στο ΧΑ) με κέρδη 6,76% ενώ στην διαδικασία μετά το κλείσιμο ( after hours ) η μετοχή κινούνταν στα 2,25 δολάρια.

Συνολικά διακινήθηκαν 90 εκατομμύρια adr δηλαδή 18 εκατ. μετοχές, δηλαδή μια ποσότητα πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα τεμάχια που διακινήθηκαν στην Αθήνα, αξίας σχεδόν 140 εκατ. ευρώ.

Ο Θεός βοηθός την Δευτέρα

Το αν έχουν δίκιο οι Αμερικάνοι επενδυτές θα διαπιστωθεί στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου την Δευτέρα στην Αθήνα, διότι μια εγκατάλειψη του εγχειρήματος της συγχώνευσης θα αποτελούσε σαφέστατα ένα πλήγμα απέναντι στους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το τελευταίο, άλλωστε που θέλει η χώρα αυτή την στιγμή να αφεθεί έρμαιο στις διαθέσεις των αγορών. Τα χρηματιστήρια πότε δεν ήταν εκκλησίες αλλά λειτουργούν πολλές φορές με «ψαλμούς», «ψάλτες» και άγραφους κανόνες.

Πάντως, το θρίλερ γύρω από το ναυάγιο ήταν πρωτοφανές! Ενώ όλοι ανέμεναν μια θετική απάντηση της Alpha Bank απέναντι στην πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής, αντίκρισαν ένα μεγάλο «όχι», εξαιτίας «ασύμφορων όρων», όπως τονίστηκε.

Την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας (8 μετοχές Eθνικής Τράπεζας για 11 μετοχές Αlpha Bank) η διοίκηση της Alpha Bank την απέρριψε κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα και ασύμφορους όρους.

Η Εθνική μέσω στελεχών της απάντησε στην απόρριψη λέγοντας ότι θα εργαστεί για αυτήν, αλλά δεν απέφυγε να σημειώσει πως έμεινε κατάπληκτη από την άρνηση για δύο, κυρίως, λόγους:

1. Η αβεβαιότητα που αναφέρει η Alpha στην ανακοίνωσή της βρίσκει ακριβώς απάντηση από την πρόταση της Εθνικής. Δημιουργείται η 25η τράπεζα στην Ευρώπη και εν τέλει «δεν μπορεί η καλαμιά στον κάμπο να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση».

2. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Εθνική δεν πιστεύει στην απάντηση της Alpha είναι το γεγονός ότι ο μέτοχος της συγκεκριμένης τράπεζας θα έχει αύξηση κατά 40% της αξίας στη μετοχή της νέας τράπεζας, καθώς οι συνέργειες από την ενοποίηση υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Το 30% αυτών των συνεργειών πηγαίνει στον μέτοχο και στην αύξηση της αξίας, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής. Επιπλέον, η Εθνική σημειώνει ότι αν δεν είναι καλή μια πρόταση που αυξάνει την περιουσία κατά 60% -συνολικά-, ποια είναι τότε;

Eθνική: “Εσείς διακόψατε τις συνομιλίες”

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας δήλωνε ότι η κατάπληξη είναι μεγαλύτερη διότι μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου η Alpha Bank συνομιλούσε, διέκοψε τις συζητήσεις και διοργάνωσε διοικητικό συμβούλιο – διαρρέοντας ουσιαστικά τις συζητήσεις στην αγορά.

Η τελευταία φράση «εσείς διακόψατε τις συνομιλίες» μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς δεν αποκλείεται η Εθνική να προχωρήσει επιθετικά, αφήνοντας την πρόταση φιλικής εξαγοράς. Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί επίσης μια υποβολή δημόσιας πρότασης από πλευράς Εθνικής ή ακόμα κι μια επιθετική εξαγορά από το ταμπλό.
Στελέχη της Εθνικής διερωτώνται επίσης ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Alpha Bank για την αντιμετώπιση της κρίσης...

Σε κάθε περίπτωση, ο πραγματικός λόγος της απόρριψης είναι το γεγονός ότι η θέση της Alpha στο νέο σχήμα θα ήταν 29% έναντι 71% της Εθνικής, ενώ η ίδια σχέση, αν το deal είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, θα διαμορφωνόταν στο 39% προς 61%।


protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου