Τα σενάρια της χρεοκοπίας και τα «οφέλη» της επιμήκυνσης

Written By Oratios on 14 Μαρ 2011 | 20:42

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται στο διαδίκτυο ένα e-mail το οποίο αναφέρει ότι την 25η Μαρτίου θα κηρύξει η χώρα, πτώχευση. Σημειωτέον ότι το ίδιο e-mail το διακινούσαν κάποιοι και πριν μερικούς μήνες. Ιδιαίτερη αναστάτωση και ανησυχία προκλήθηκε σε χιλιάδες Έλληνες εξαιτίας του υπαρκτού φόβου της πιθανής χρεοκοπίας της χώρας.
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα το 2015 θα χρωστά γύρω στα 440 δις ευρώ.
Αυτό από μόνο του δείχνει ότι πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα αποφύγει εξελίξεις πρωτόγνωρες στην οικονομία...

Όμως για να υπάρξει έστω και σκέψη για τυπική χρεοκοπία, θα πρέπει να έχουν συμβεί μερικά γεγονότα. Κατ’ αρχήν, να ξεπουληθούν όλες οι κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, κτλ) αντί πινακίου φακής, στους «επενδυτές» - κοράκια της παγκόσμιας οικονομίας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει τα άλλα κράτη να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν ώστε να μην χάσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δις εκατομμύρια ευρώ, ελληνικά ομόλογα, κατέχουν Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ελβετικά και Γαλλικά ασφαλιστικά ταμεία και πολλοί άλλοι.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, μεγαλύτερη καταστροφή θα επέλθει στις Ευρωπαϊκές χώρες παρά στην Ελλάδα. Επίσης είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μια οικονομική κρίση που όμοια της δε θα έχει προηγούμενο στην παγκόσμια αγορά, εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας μας. Και αυτό δε συμφέρει επ’ ουδενί κανέναν…
Επίσης μια χρεοκοπία δε γίνεται σε μια Παρασκευή βράδυ. Δεν είναι τόσο απλό ζήτημα, υπάρχουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που είναι αδύνατον να παρακαμφθούν.
Βέβαια εξαιτίας της άνομης δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού, ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας, τα δάνεια είναι απαιτητά και δικαιούνται οι δανειστές να κατάσχουν οτιδήποτε έχει καταγραφεί ως δημόσια περιουσία!
Ο Πρωθυπουργός να λέει ότι κέρδισε η χώρα έξι δις από τη μείωση του επιτοκίου από 5,2% σε 4,2%. Αυτό μπορεί να ισχύει, όμως το συνολικό κόστος λόγω επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίου, ξεπερνά τα 7 δις ευρώ. Χρήματα τα οποία θα κληθεί ο Ελληνικός λαός να ξαναπληρώσει.
Την 25η Μαρτίου, θα μάθουμε τι άλλο μας κόστισε η επιμήκυνση και με ποιους απεχθέστατους όρους δόθηκε στη χώρα. Οι «νίκες» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ρίχνουν κάθε φορά τους Έλληνες όλο και πιο βαθιά στο βάραθρο της εξαθλίωσης και της ανέχειας…
 
Στάθης Διομήδης 

 πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου