Το «τσεκούρι» στον ΟΤΕ οδηγός για τις ΔΕΚΟ

Written By Black Hole on 1 Μαρ 2011 | 14:40


Το «τσεκούρι» στον ΟΤΕ οδηγός για τις ΔΕΚΟΑρκετές είναι οι κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, που όχι μόνο αγνόησαν την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, βρήκαν και διάφορα «παράθυρα» προκειμένου να αυξήσουν μισθολόγια και να προάγουν υπαλλήλους.
Το δεδομένο προκάλεσε «εκνευρισμό» στη τρόικα, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έστειλε επιστολές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις ζητώντας τους να συνετιστούν άμεσα.
Μεταξύ των εταιρειών που ειδοποιήθηκαν για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, απαιτείται η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15-25% καθώς οι επιχορηγήσεις πέφτουν στο 40% του λειτουργικού κόστους, βάσει πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μείωση του βασικού μισθού κατά 10%, περαιτέρω μείωση 10% των δευτερογενών αμοιβών υπερωριών και επιδομάτων, και καθιέρωση του ανώτατου ορίου μικτών αποδοχών στα 4.000 ευρώ μηνιαίως.
 
Οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί τρεις μήνες νωρίτερα. Το υπουργείο, όμως, ανακάλυψε από τους ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις ότι κάποιες δεν εφάρμοσαν το πρόγραμμα των μισθολογικών περικοπών.
Οδηγός ο ΟΤΕ
Η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΤΕ για δραστικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζοµένων του οργανισµού (υπερωρίες, επιδόµατα κ.ά.), αλλά και απολύσεις 120 εργαζοµένων στη CosmOTE έπεσε σαν βόμβα όχι μόνοι στους εργαζομένους αλλά και στην κοινωνία.
Τα μέτρα θα αποτελούν τον πιλότο – οδηγό για όλες τις δηµόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο (∆ΕΗ, ΟΠΑΠ κ.ά.). Η κυβέρνηση, υπό το βάρος και των δεσµεύσεων του Μνηµονίου, εµφανίζεται αποφασισµένη να εφαρµόσει τον νόµο του περασµένου ∆εκεµβρίου, που προβλέπει µειώσεις µισθών µέχρι και 25%, πλαφόν τις 4.000 ευρώ και αφήνει ανέγγιχτους µόνο τους µισθούς κάτω των 1.800 ευρώ.
Περικοπές 40 εκατ. ευρώ σε υπερωρίες και εκτός έδρας, θα κάνει φέτος η ∆ΕΗ, σύµφωνα µε την επιστολή που έχει αποστείλει στον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός. Τον ∆εκέµβριο του 2010, όταν ο υπουργός Οικονοµικών έστειλε επιστολές στους επικεφαλής των εισηγµένων στο Χ.Α. ∆ΕΚΟ ζητώντας τους να λάβουν µέτρα ανάλογα µε εκείνα που αποφασίστηκαν για τις µη εισηγµένες επιχειρήσεις, η διοίκηση της ∆ΕΗ του απάντησε ότι έχει µειώσει ήδη κατά 220 εκατ. ευρώ τη µισθοδοσία για πέρυσι και πως σηµαντική θα είναι η µείωση και για το 2011.
Έτσι, στην επιστολή που έχει στείλει προς τον υπουργό Οικονοµικών ο πρόεδρος της ∆ΕΗ, τον ενηµέρωσε πως φέτος θα εξοικονοµήσει από υπερωρίες και εκτός έδρας γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.
Στα ΕΛΠΕ η διοίκηση του οµίλου έχει σήµερα συνάντηση µε τους εργαζοµένους για τη συλλογική σύµβαση εργασίας του 2011, και αναµένεται να γίνουν περικοπές προς την κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονοµικών. Στο τραπέζι των περικοπών θα τεθούν και επιδόµατα προς τους εργαζοµένους αλλά και µπόνους προς υψηλόβαθµα στελέχη. 
Στον ΟΠΑΠ. Ψαλίδι θα "πέσει" και στις απολαβές των υπαλλήλων του ΟΠΑΠ αφού πρωτίστως θα έχει προηγηθεί «κούρεµα» στους µισθούς των υπαλλήλων της ΕΠΟ.
   

newsday.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου