Σόρος: Το Σύμφωνο «κόβει» την Ευρώπη στα δύο

Written By Black Hole on 22 Μαρ 2011 | 18:31


Σε νέα επίθεση στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και στις επιλογές των ηγετών της Ευρωζώνης προχώρησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Σε άρθρο του στους Financial Times ο κύριος Σόρος ευθέως χαρακτηρίζει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης προ δεκαπενθημέρου ως το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομική και πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης και κάνει λόγο για το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Κατά τον κύριο Σόρος η εξέλιξη αυτή θα επιτείνει – αντί να αντιμετωπίσει – την κρίση χρέους που βιώνει η Ευρωζώνη. Γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπομείνει κάτι χειρότερο από μια χαμένη δεκαετία. Θα υπομείνει μια χρόνια απόκλιση στη διάρκεια της οποίας οι χώρες με πλεόνασμα θα προχωρούν μπροστά και αυτές με έλλειμμα θα μένουν πίσω εξαιτίας του συσσωρευμένου χρέους».

Εστιάζει την προσοχή του ιδιαίτερα στους όρους για την ανταγωνιστικότητα που περιλαμβάνει το Σύμφωνο, τονίζοντας ότι αυτοί «θα επιβληθούν σε ένα άνισο πεδίο δράσης, τοποθετώντας τις χώρες με έλλειμμα σε μια θέση που δεν θα μπορεί να συντηρηθεί».

Η συγκεκριμένη άποψη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal όπου διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι «αργά ή γρήγορα η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη θα φτάσει μεν στο τέλος της, αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια. Κατά τον αρθρογράφο η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και 10 κρατών-μελών. Η πρώτη ομάδα θα «διοικείται κεντρικά από τον Γαλλογερμανικό Συνασπισμό», ενώ οι 10 εναπομείνασες «θα δίνουν μάταια μάχη να ακολουθήσουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα πληρώνουν συνδρομή»...
protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου