Η τεχνολογία επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους

Written By Oratios on 18 Μαρ 2011 | 20:03

Η συνομιλία στο κινητό και η παράλληλη διάβαση ενός δρόμου, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Psychology and Aging”.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει άλλες παρόμοιες του παρελθόντος, που έλεγαν ότι η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα ενός ηλικιωμένου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας, φυσιολογίας και ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Adam Gazzaley. «Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στο να αποσπαστεί η προσοχή τους όταν ασχολούνται με τη νέα τεχνολογία, όπως είναι τα κινητά», λέει ο ίδιος...

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα ηλικίας από 59 έως 81 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να περάσουν με επιτυχία έναν δρόμο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα –τους έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν το περπάτημα- ενώ ταυτόχρονα μιλούσαν σε κινητό τηλέφωνο, συγκριτικά πάντα με άτομα μικρότερης ηλικίας. 

Σύμφωνα με τον Mark B. Neider, επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης και μεταδιδακτορικό ερευνητή του πανεπιστημίου του Illinois, η καθυστέρηση στην εκκίνηση και διάβαση ενός δρόμου από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να οφείλεται σε «γνωστική παρέμβαση» και όχι σε υπερβολική επιφυλακτικότητα που ίσως πολλοί μπορεί να υποθέτουν. Οι συνομιλίες στο κινητό, καθώς και άλλες μορφές απασχόλησης από ηλεκτρονικά μέσα, μπορούν να επιβραδύνουν την απαιτούμενη αντίληψη ενός ανθρώπου που χρειάζεται να έχει ώστε να μετρήσει την απόσταση και την ταχύτητα που απαιτείται για να περάσει έναν δρόμο σύντομα, λέει η μελέτη.

Αυτός είναι και ένας λόγος που οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο δρόμο όταν μιλούν στο κινητό. Λόγω αυτής της αργής «ανταπόκρισης», είναι πιθανό να χτυπηθούν ευκολότερα από ένα διερχόμενο όχημα, σε σύγκριση με νεαρότερα άτομα.



πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου