Το παλάτι... κολαστήριο του Καντάφι

Written By Homosapien on 3 Μαρ 2011 | 15:57

Στο φως το κολαστήριο του Μουαμάρ Καντάφι στη Βεγγάζη. Εικόνες-σοκ από το συγκρότημα «Κατίμπα», μέσα στο οποίο βρισκόταν ένα από τα παλάτια του Λίβυου συνταγματάρχη, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις τους.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που δείχνουν τους αντάρτες να καταστρέφουν και να καίνε την προσωπική περιουσία του Καντάφι, σπάζοντας ακόμα και τη χρυσή κρεβατοκάμαρα του παλατιού του, υπάρχουν και εικόνες μέσα από τις φυλακές του συγκροτήματος, όπου βρισκόταν και το ιδιωτικό του κολαστήριο. Πρόκειται για ένα δωμάτιο πλήρως εξοπλισμένο, με αγχόνη, όπου συνήθιζε να βασανίζει και στη συνέχεια να σκοτώνει τους εχθρούς του.

Εν τω μεταξύ, σε αντεπίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο δύο πόλεων στα ανατολικά προχώρησε τη νύχτα ο στρατός του Καντάφι, χωρίς ωστόσο τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι εξεγερμένοι τούς απώθησαν τελικά. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση των ανταρτών, ο εκπρόσωπος των οποίων, Μουσταφά Γκεριανί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη βοήθεια της Δύσης ώστε να «μπει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» του Καντάφι και να λήξει οριστικά η μακρόχρονη εξουσία του.


Ο ίδιος, πάντως, απάντησε ότι σε περίπτωση ανάμειξης ξένων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, «θα χυθεί πολύ αίμα», ενώ υπάρχουν φόβοι ότι είναι πιθανό να προχωρήσει και στην ακραία κίνηση βομβαρδισμού των πετρελαιοπηγών του. Ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης, ωστόσο, δήλωσε χθες ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση στο εσωτερικό της Λιβύης δεν θα φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε η κυβέρνηση της Τρίπολης να θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο.

Την ίδια στιγμή η Δύση σφίγγει τον κλοιό γύρω του, με τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ να συνεχίζονται αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ενώ η Ισπανία μπλόκαρε τα σχέδια του Λίβυου ηγέτη να κατασκευάσει περίπου 2.000 πολυτελή διαμερίσματα σε έκταση ιδιοκτησίας του στη νότια περιοχή της Κόστα ντελ Σολ.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
espressonews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου