Μεταδίδονται ασθένειες με τις «βουβουζέλες»!

Written By Oratios on 28 Μαΐ 2011 | 20:30

Οι τόσο δημοφιλείς και φασαριόζικες «βουβουζέλες» που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους φιλάθλους σε αθλητικούς αγώνες, αλλά και από διαδηλωτές σε πορείες, μπορούν να γίνουν το μέσο της διάδοσης αρκετών νόσων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
 
Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι «καραμούζες» αυτές εκτοξεύουν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό υγρών σταγονιδίων στον αέρα, τα οποία μπορούν να αναπνευστούν και να εισχωρήσουν στους πνεύμονες μολύνοντας τον οργανισμό.

Πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης, αλλά και άλλες πολύ πιο σοβαρές ασθένειες όπως είναι η φυματίωση και η ιλαρά, μεταδίδονται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της προσωπικής επαφής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο...

Οι ερευνητές λένε ότι οι «βουβουζέλες» θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών σε πολυσύχναστες αθλητικές εγκαταστάσεις και διαδηλώσεις. Τα σωματίδια που εκτινάσσονται μέσω αυτού του πλαστικού χωνιού, είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που εκτινάσσονται όταν ένας άνθρωπος φωνάζει πάρα πολύ δυνατά!

Σύμφωνα με τη Δρ Ruth Mc Nerney, από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, «ο μεγάλος αριθμός των αερολυμάτων που εκπέμπονται από τη βουβουζέλα, εγείρει την πιθανότητα -εφόσον αυτή χρησιμοποιείται από άτομο με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος- ο αυλός της να λειτουργήσει όπως ένας αγωγός για την εξάπλωση μολυσματικών μορίων».

Έχουν υπάρξει εκκλήσεις για απαγόρευσή της, μια και εκτός των άλλων, ο ήχος που βγάζει είναι τόσο δυνατός που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και εκείνον που κάνει ένα αεροπλάνο όταν απογειώνεται!

Η βουβουζέλα πρωτοεμφανίστηκε ως παιδικό παιχνίδι και έγινε παγκοσμίως γνωστή και δημοφιλής, από το Παγκόσμιο Κύπελο ποδοσφαίρου στην Αφρική.


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου