Μιχάλης Ταμήλος «Μας παρέσυρε ο … Γιώργος Αλογοσκούφης»

Written By Homosapien on 11 Ιουν 2011 | 10:41

Μιχάλης Ταμήλος «Μας παρέσυρε ο … Γιώργος Αλογοσκούφης»
Η αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων  του Δήμου Τρικκαίων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τέθηκε στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, υπήρχαν για τον «Καποδιστριακό» Δήμο Τρικκαίων, δάνεια ύψους  11.507.895,59 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.359.929,58 ευρώ με επιτόκιο 5,9% και τα 4.147.966,01 ευρώ, με επιτόκιο 11,44% (!!).


Επιπλέον ο Δήμος επιβαρύνεται και με δόσεις δανείων ύψους περίπου 140.000 ευρώ μηνιαίως από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η μηνιαία μισθοδοσία που πρέπει να καταβάλλει στους εργαζόμενους ο Δήμος ανέρχεται περίπου στο 1,2 εκ. ευρώ.

Η μηνιαία δόση των Κ.Α.Π. μετά την παρακράτηση που γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις υποχρεώσεις του Δήμου από ήδη συνομολογηθέντα και ληφθέντα δάνεια (καθώς και γι’ αυτά που έχει δεσμευτεί ως εγγυητής) δεν επαρκεί ούτε για την μισθοδοσία των τακτικών  υπαλλήλων.

Στον Δήμο, κατανέμεται επιχορήγηση περίπου 1,3 εκ. ευρώ και γίνεται παρακράτηση από το  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περίπου 570.000 ευρώ μηνιαίως.

Συνεπώς οι λειτουργικές ανάγκες του Δήμου είναι αδύνατο να καλυφθούν με τα τρέχοντα χρηματοοικονομικά δεδομένα και τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία του.

«Πιέσαμε το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών ως ΚΕΔΚΕ να μειώσει το επιτόκιο του 5,9% την ώρα που έδιναν μικρότερα επιτόκια οι Τράπεζες και προσφύγαμε τελικά σε αυτές με μια απόφαση του Γιώργου Αλογοσκούφη, με εγγυήσεις κρατικών ομολόγων 10ετίας. Που να φανταζόμασταν ότι η Ελλάδα θα έφτανε σε αυτή την κατάσταση;», σχολίασε ο Μιχάλης Ταμήλος για να δικαιολογήσει το επιτόκιο του 11,44%, το οποίο σήμερα είναι πλέον 17%...

«Ο Αλογοσκούφης σας έστειλε στις Τράπεζες», σχολίασε ο Δήμαρχος Χρήστος Λάππας, με τον κ. Ταμήλο να απαντά «έπρεπε να είχα ακούσει τον Θεόδωρο Σπανό και να είχα κάνει την κίνηση που είχε προτείνει. Αλλά που να φανταζόμουνα ότι θα φτάναμε να χρεοκοπούσε η χώρα»…

Βέβαια με τόσα απλόχερα δάνεια ακόμα και σε Δήμους και με μια οικονομική πολιτική κυβέρνησης που οδηγούσε στο οικονομικό χάος , μάλλον έπρεπε να το περιμένει ο κ. Ταμήλος…
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, ενέκρινε τον χαρακτήρα του «επείγοντος» στο θέμα και ο κ. Λάππας, εξήγησε ότι επιδιώκει όσο πιο γρήγορα την απόφαση. «Τρέχουμε πριν τα γεγονότα, αφού δεν έχει πάρει ΦΕΚ η απόφαση για την αναχρηματοδότηση των δανείων, αλλά πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε γρήγορα την γραφειοκρατία που θα συναντήσουμε», για να προσθέσει ότι «το τρίπτυχο απλήρωτοι συμβασιούχοι-απλήρωτοι προμηθευτές και κατασχετήρια, οδηγούν σε αυτό το δάνειο των 5 εκ. ευρώ για να εξοικονομήσουμε πόρους από τα τοκοχρεολύσια».

Σύμφωνα με τον κ. Λάππα, το δάνειο αυτό 25ετούς διάρκειας και με 2 χρόνια χάριτος, θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο σε δύο χρόνια να «φέρει ίσα βάρκα , ίσα πανιά» τον Δήμο.
Το ισχύον χορηγούμενο επιτόκιο δανεισμού είναι  5,9% και υπολογίζεται ότι η μηνιαία δόση που θα βαρύνει τον Δήμο θα είναι περίπου 75.000 ευρώ. Μετά από διαπραγμάτευση ενδεχομένως να επιτευχθεί  και επιδότηση επιτοκίου.

«Θα πληρώσουμε αυτά τα 11 εκ με ποσό 22,5 εκ ακόμη και αν δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσουμε τα ΄΄πέναλτι΄΄ που θα φέρουν το επιτόκιο στο 8,5% και όχι στο 5,9%», δήλωσε ο Κώστας Τάσιος και πρόσθεσε «μόνη λύση να μας δώσουν τα χρωστούμενα αλλιώς κ. Λάππα θα πάθετε ότι και ο κ. Ταμήλος με τα δάνεια».

«Δεν έχω πρόβλημα να θέσουμε σε ψηφοφορία αν θέλουμε να κλείσουμε τον Δήμο μέχρι να μας δώσουν τα χρωστούμενα» ήταν η απάντηση του κ. Λάππα. «Αυτό το στηρίζουμε» η ανταπάντηση του κ. Τάσιου.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται η χώρα να μην έχει λεφτά και να μπαίνει στο Μνημόνιο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να μπορεί να αναχρηματοδοτεί δάνεια», ήταν η επισήμανση του Γιώργου Καϊκη και ζήτησε το… κέρδος που θα προκύψει για τον Δήμο από την αναχρηματοδότηση του Δανείου να πάει σε κοινωνικό έργο.

«Θα πληρωθούν οι πρώην συμβασιούχοι και οι προμηθευτές. Υπάρχουν προτεραιότητες», απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας με τον κ. Λάππα να προσθέτει «ο Δήμος θα αποκτήσει και πάλι αξιοπιστία στην αγορά».

«Δεν ξέρω, αλλά αυτή η απόφαση του Ταμείου, πάρθηκε σε άλλο χρόνο και έχω επιφυλάξεις αν μπορεί να την υλοποιήσει και μάλιστα όταν οδεύει για ιδιωτικοποίηση», παρατήρησε ο Δημήτρης Παπαθανασίου, που ζήτησε και αυτός το …κέρδος της αναχρηματοδότησης να κατευθυνθεί στην κοινωνία με την κατάργηση π.χ. των τροφείων των παιδικών σταθμών.

Στην συνεδρίαση έγινε λόγος για δάνεια ύψους περίπου 43 εκ. ευρώ που βαραίνουν τον Δήμο με τον Γιώργο Καΐκη απευθυνόμενος στον κ. Ταμήλο σε κάποια στιγμή έντασης να αναφέρει «εγώ δεν σε λέω κακοδιαχειριστή σε λέω αντιλαϊκό».

Την αναχρηματοδότηση του δανείου δεν στήριξε στην ψηφοφορία η «Λαϊκή Συσπείρωση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου