Στο νόμο Τρικάλων λειτούργησαν φέτος 86 ολοήμερα δημοτικά σχολεία από τα 97 χαρακτηρισμένα. Το σύνολο των μαθητών που φοίτησαν το τρέχον έτος άγγιξε τα 1.581 παιδιά από τα οποία 1.000 στην περιφέρεια και 581 στην πόλη των Τρικάλων.
Οι πολιτισμικές αλλαγές που έχουν συντελεσθεί στην κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, η έκρηξη γνώσεων που παρατηρείται, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορίας, οδήγησε πριν από μερικά χρόνια την Πολιτεία ύστερα από απαίτηση των εκπαιδευτικών στη θέσπιση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.
Μια ουσιώδη εκπαιδευτική παρέμβαση, με στόχο την εξυπηρέτηση κοινωνικών και παιδαγωγικών αναγκών, της αναμόρφωσης του σχολείου, έτσι που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τον παιδιού, της οικογένειας και της κοινωνίας.
Το πρόγραμμα του ολοήμερου περιλαμβάνει υποστηρικτική βοήθεια στην Ελληνική Γλώσσα, στα Μαθηματικά, δηλαδή μελέτη και προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας, αλλά και στα Αγγλικά, στον Αθλητισμό, στην Πληροφορική, στα Εικαστικά, στο Χορό και στη Μουσική.
Έτσι το ολοήμερο σχολείο στηρίζει και μορφώνει το παιδί, στέκεται δίπλα στην εργαζόμενη οικογένεια, της οποίας το εισόδημα προστατεύει, αφού την απαλλάσσει από την οικονομική επιβάρυνση και τη φροντίδα αναζήτησης εκτός σχολείου πρόσθετου εκπαιδευτικού έργου.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΕΡΕΥΝΑ» το τρέχον σχολικό έτος στο νόμο Τρικάλων λειτούργησαν 86 ολοήμερα δημοτικά σχολεία από τα 97 χαρακτηρισμένα. Έντεκα (11) ολοήμερα δημοτικά σχολεία 10 στην περιφέρεια του νομού κι ένα στην πόλη των Τρικάλων δεν λειτούργησαν, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον για φοίτηση.
Το σύνολο των μαθητών που φοιτήσαν το τρέχον σχολικό έτος στα ολοήμερα ανήλθε στον αριθμό των 1.581 παιδιών. Από τον προαναφερόμενο αριθμό 1.000 μαθητές φοίτησαν σε σχολεία της περιφέρειας ενώ 580 περίπου μαθητές σε διδακτήρια της πόλης των Τρικάλων.
Σημειωτέον ο μεγαλύτερος αριθμός των ολοημέρων σχολείων λειτουργεί στην περιφέρεια ενώ κατά πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός εκείνων που υφίστανται στην πόλη των Τρικάλων. Σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις ολοημέρων σχολείων ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται έως και 15 ή λιγότερων των 10 ατόμων.
Λίγα μόλις 24ωρα πριν την εκπνοή της σχολικής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας με απόφαση του για τα ολοήμερα σχολεία ήρθε να ταράξει τα νερά, προκαλώντας ποικίλα σχόλια μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, θα κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά σχολεία που έχουν οργανικότητα μικρότερη του εξαθέσιου. Εξαιρούνται όσα από τα παραπάνω σχολεία έχουν τουλάχιστον 60 μαθητές συνολικά και τουλάχιστον 15 μαθητές στο ολοήμερο πρόγραμμα.
Αναμφίβολα το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο της πλειονότητας των ολοήμερων σχολείων του νομού. Αυτό άλλωστε εκτιμούν εκπαιδευτικοί συνδικαλιστικοί παράγοντες.
Παράλληλα στα δημοτικά σχολεία με ολοήμερο πρόγραμμα θα εγγράφονται οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.
Από τα πανηγύρια στην ψυχρολουσία
Λίγους μήνες πριν οι δάσκαλοι ανά την Ελλάδα αντέδρασαν έντονα με τις συγχωνεύσεις σχολείων. Κατέθεσαν τις απόψεις, διαμαρτυρήθηκαν, συμμετείχαν από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες στις κινητοποιήσεις για να μην συγχωνευτούν τα δημοτικά σχολεία στις πόλεις και στην περιφέρεια.
Σήμερα έρχονται να αντιδράσουν στην μείωση ότι αριθμού των ολοημέρων.
Αντίθετοι με το κλείσιμο των ολοήμερων εμφανίζονται αρκετοί δάσκαλοι των Τρικάλων. Αντίθετα σ’ αυτή την κατεύθυνση εμφανίζονται μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρικάλων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των δασκαλών και νηπιαγωγών Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης, μιλώντας για το ζήτημα σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί ότι χειρότερο ειδικά για την περιφέρεια.
«Πριν περίπου ένα χρόνο η υπουργός Παιδείας πανηγύριζε για την δημιουργία 800 ολοήμερων σχολείων ανά την Ελλάδα. Σήμερα χωρίς να τα λειτουργήσει σε πλήρη μορφή, έρχεται να καταργήσει σε όλη την Ελλάδα περισσότερα των 3.000 ολοήμερων», σημείωσε ο κ. Τρικάλης.
Τι θα σημαίνει το κλείσιμο των ολοημέρων σχολείων για την ελληνική επαρχία, αλλά και το κέντρο;
Απάντηση στο ερώτημα έδωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, αναφερόμενος περαιτέρω στο ζήτημα που έχει προκύψει.
«Οι εργαζόμενοι γονείς σαφώς δεν θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά στην επαρχία και δη στις αγροτικές περιοχές το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο, αφού ο πατέρας είναι εργαζόμενος στα χωράφια, όχι όμως δηλωμένη και η μητέρα, που εργάζεται στα χωράφια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μετανάστη και τη μετανάστρια, όπου στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σαν οικιακή βοηθός χωρίς όμως να φαίνεται επίσημα σαν εργαζόμενη», πρόσθεσε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ερήμωση της υπαίθρου ενώ μίλησε και για τα προβλήματα που θα προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων σε εκπαιδευτικούς που εργαζόταν σε αυτά επιφέροντας ανασφάλεια
Τέλος να υπογραμμιστεί ότι παράγοντες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε σχόλια για το θέμα των ολοήμερων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου