Λαοθάλασσα και απόψε στο Σύνταγμα

Written By Oratios on 12 Ιουν 2011 | 15:50

Στόχος να υπερβούν τους 500.000 οι άνθρωποι που στο 3ο πανευρωπαϊκό ραντεβού "Αγανακτισμένων" θα φωνάξουν ότι δεν είναι "εξάρτημα της μηχανής τους"


Οι μανιασμένοι άνεμοι του Μνημονίου σαρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά παράλληλα δίνουν ορμή στα κύματα που χτυπάνε καθημερινά τη Βουλή. Καλοκαίρι έχουμε άλλωστε. Και αυτό στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα και παραλία. Ναι, αλλά αντί για τις αμμουδιές, οι Έλληνες συγκεντρώνονται καθημερινά στην... ακτή Συντάγματος, εκεί που τα κύματα οργής από τη λαοθάλασσα της "Αγανάκτησης" χτυπούν στην καμπούρα της εξουσίας.
Κάπως έτσι το τραγούδησε και η Ελένη Βιτάλη. "Γεννήθηκα και μου 'δωσαν για προίκα μια μαγκούρα, να τη βαράω με δύναμη στου νου μου την καμπούρα". Έτσι δεν είναι; Μόνο που η γενιά των 700... 600... 500... ευρώ μοιάζει να φωνάζει κάθε απόγευμα από την καρδιά της Αθήνας στα πέρατα της γης, ότι δεν γεννήθηκε "εξάρτημα της μηχανής τους"...

Και απόψε, για 19η συνεχή ημέρα, δίνει ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος, στο 3ο πανευρωπαϊκό ραντεβού "Αγανάκτησης". Και όπως και την τελευταία φορά, έτσι και απόψε, οι διοργανωτές περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες λαού να πλημυρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας.
Τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έβαλαν στα χέρια των διαδηλωτών τις κατσαρόλες, τα ταμπούρια και τα πανό διαμαρτυρίας και στις φωνές τους τη δύναμη στα συνθήματα για ένα καλύτερο μέλλον. Άνευ Μνημονίου.
Οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 500.000 κόσμου απόψε. Λένε ότι το πράγμα "ωρίμασε". Και έχουν δίκιο. Ο αρχικός ενθουσιασμός ξεθωριάζει και αυτό που μένει είναι τα αληθινά κίνητρα των πολιτών που κατεβαίνουν στους δρόμους. Η ανυπόφορη λιτότητα. Η ανεργία. Η αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών. Αυτά δεν ξεθωριάζουν, όσο και αν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη -που βιώνει αντίστοιχες διαδηλώσεις- προσπαθούν να υποτιμήσουν.
"Αμεσοδημοκρατία" το ονόμασαν αυτό που γίνεται οι "Αγανακτισμένοι". Αυτό αναμένεται να φωνάξουν και απόψε. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα θα είναι απροσπέλαστοι. Το Μετρό αναμένεται να αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου κίνηση. Στόχος των διοργανωτών λέγεται πως είναι να φτάσει το κύμα των Αγανκτισμένων τον όγκο του πλήθους που κάποτε κατέβηκε σε ένα ιστορικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί για το Σκοπιανό και το όνομα της -πάντα- ελληνικής Μακεδονίας.
Εκδηλώσεις "Αγανάκτησης" θα πραγματοποιηθούν και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, θα ακολουθήσουν στον ρυθμό της ελληνικής πλατείας Συντάγματος. Άλλωστε, όπως και πριν από δύο εβδομάδες, έτσι και απόψε, η Αθήνα αναμένεται να δει πολύ περισσότερους ανθρώπους στους δρόμους της από την Μαδρίτη, την Βαρκελώνη, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Επίσης, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν ανακοινώσει ότι την προσεχή Τετάρτη, 15 Ιουνίου, οπότε και θα συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζομένους της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου