Έως και 4 μισθούς χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Written By Ανώνυμος on 10 Ιουλ 2011 | 15:40

Έως και τέσσερις μισθούς μέχρι το 2005 πρόκειται να χάσουν οι απασχολούμενοι σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα αρχίσει να τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και τρόικας και η "λυπητερή" για την ανάγκη εξοικονόμησης 10,5% του ΑΕΠ, ή 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους", μεταφράζεται σε δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων με συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος...


Οι απώλειες για κάθε μισθωτό, κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, θα φτάσουν τα 3.804 ευρώ μέχρι το 2015.

Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις στο μέσο ετήσιο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων το 2011 θα αγγίξουν τα 1.142 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μέσο μισθό, το 2012 οι απώλειες σε ετήσια βάση θα φτάσουν τα 2.205 ευρώ, το 2013 τα 2.911 ευρώ, το 2014 τα 3.540 ευρώ, ενώ το τελευταίο έτος του Μεσοπρόθεσμου το 2015 οι απώλειες θα έχουν φτάσει τα 3.804 ευρώ.

Εκτός από τις πρωτοφανείς αυτές περικοπές των μισθών, η Κομισιόν εμφανίζεται αμετακίνητη και στην ανάγκη να μειωθούν κατά 150.000 (από 727.440 το 2010 σε 577.042 το 2015) οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο έως το 2015.

Μάλιστα στις Βρυξέλλες δεν θέλουν να ακούσουν για μετάθεση για τον Σεπτέμβριο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ενώ δεν αποκλείουν, σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, ο κανόνας "1 προς 10" να μην ισχύσει μόνο για το 2011 αλλά να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια.

Όπως διαμηνύουν αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες, κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων επιβαρύνει την κατάσταση και καθιστά ακόμη πιο επαχθή τα βάρη για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό του μεγάλου βαθμού δυσπιστίας που χαρακτηρίζει τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Ελλάδας είναι ότι η Κομισιόν στέλνει μήνυμα στην Αθήνα πως τα δρακόντεια μέτρα που έχουν αποφασιστεί ενδέχεται να συμπληρωθούν με πρόσθετα, που θα διασφαλίζουν όμως την επίτευξη των συμφωνημένων ή και μεγαλύτερων στόχων.

Βασικό σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι μειώσεις μισθών που έχουν ήδη επιβληθεί ναι μεν είχαν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα" δεν έχουν καν πλησιάσει την "επιθυμητή κριτική μάζα" ώστε να έχουν αισθητές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Απαράβατος όρος για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων για την Κομισιόν είναι η τήρηση της αρχής "ίση αμοιβή για ίδια εργασία", ανεξαρτήτως του φορέα ή του υπουργείου όπου ανήκει κάποιος, ενώ θα υπάρξει και σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού.

Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και οι μισθοί σε ΔΕΚΟ, πολλές από τις οποίες απειλούνται με λουκέτο και συγχωνεύσεις. Σε αυτά τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να προστεθούν το "πλαφόν" 20 πληρωμένων υπερωριών μηνιαίως και η μείωση κατά 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το 2011, κατάργηση η οποία θα αυξάνεται κατά 10% ετησίως από το 2012.

Ακόμη, προβλέπεται η γενίκευση της αύξησης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες. Επίσης, θα διευρυνθεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης και θα επεκταθούν οι άδειες άνευ αποδοχών, ενώ αναμένεται να περικοπούν "δεκάδες" επιδόματα.

Τα μόνα βέβαια επιδόματα που θα επιβιώσουν από αυτήν την επιδρομή είναι το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο όμως θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.

Σκληρό αναμένεται να είναι το "παζάρι" με την τρόικα, η οποία επανέρχεται στα τέλη Ιουλίου στην Αθήνα για τον καθορισμό, μεταξύ άλλων, κριτηρίων που θα ισχύσουν στην επιλογή των δικαιούχων. Τα κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν κατά 1,1 δισεκατομμύριο το 2011, στα οποία θα προστεθούν νέες περικοπές 1,2 δισεκατομμυρίου το 2012, 1 δισεκατομμυρίου το 2013, 1 δισεκατομμυρίου το 2014 και 700 εκατομμυρίων το 2015, συνολικά δηλαδή 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου