Πόλεμος Βαξεβάνη – Ελευθεροτυπίας για τα στημένα (vid)

Written By Homosapien on 8 Ιουλ 2011 | 20:24

Ένας νέος πόλεμος στο χώρο των media ξεκίνησε μετά την προβολή της εκπομπής του Κώστα Βαξεβάνη “Το Κουτί της Πανδώρας” που ασχολήθηκε με την υπόθεση των στημένων αγώνων. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στη διαδικτυακή της έκδοση χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της εκπομπής “αναμάσημα” στηλιτεύοντας το τρέιλερ της εκπομπής ως “παραπλανητικό” αφού δεν υπήρχε ίχνος νέας αποκάλυψης για την υπόθεση. Φυσικά, ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν άφησε να περάσει το άρθρο έτσι χωρίς απάντηση...

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Πολύ κακό για το τίποτα, άνθραξ ο θησαυρός! Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη Νικολαΐδη ήταν κάποιες αποσπασματικές δηλώσεις Ντέμη, ενταγμένες σε μια εκπομπή την οποία μονοπώλησαν δημοσιογράφοι, κατά σύμπτωση οι περισσότεροι του ίδιου εκδοτικού συγκροτήματος.

Το “Κουτί της Πανδώρας”άνοιξε με καθυστέρηση δυόμισι ωρών, αλλά τελικώς ήταν “άδειο”. Ο Ντέμης δεν είπε τίποτα πιο ουσιαστικό και αποκαλυπτικό απ' αυτά που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του τρέιλερ και οι δημοσιογράφοι αναλώθηκαν σε αναμασήματα για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.”.

Η απουσία στην αναφορά του Μάκη Ψωμιάδη, αλλά και  το γεγονός πως η εκπομπή “αναλώθηκε”, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, σε απόψεις συγκεκριμένων δημοσιογράφων, ήταν από τα θέματα που έθιξε το άρθρο.

Απόσπασμα από την εκπομπή:


_Ο Ντέμης Νικολαϊδης στο Κουτί της Πανδώρας_ by sunshine_i

Η απάντηση Βαξεβάνη

Ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης αντέδρασε άμεσα αναρτώντας στο site της Πανδώρας την απάντηση του στο δημοσίευμα της εφημερίδας:

“Η εκπομπή ήταν το πρώτο μέρος μιας έρευνας που έχουμε ξεκινήσει. Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε τον τηλεθεατή,( και όχι τον αθλητικογράφο) για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο που δημιούργησε τις παράγκες.

Δηλαδή για το ποδόσφαιρο με παράγοντες μπράβους,που στοιχηματίζει σε ποδοσφαιριστές σαν να είναι άλογα ιπποδρόμου, που τρώει Δημόσιο χρήμα, που διαγραφεί τα χρέη του μέσα από διαπλοκή με πολιτικούς,που έχει μία κατ’ επίφαση Δικαιοσύνη,που δωροδοκεί δημοσιογράφους .

Αυτό το έδειξε η χθεσινή εκπομπή. Όπως και μία συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη ο οποίος αποκαλύπτει πώς στήθηκαν παιχνίδια από το 1996 έως το 2003.

Ο συνάδελφος αναφέρει πώς η εκπομπή δεν είχε τις πολυδιαφημιζόμενες αποκαλύψεις. Ουδέποτε διαφημίσαμε αποκαλύψεις ή κάτι σχετικό. Αυτό το έκανε ο αθλητικός Τύπος δίνοντας εκ των προτέρων στην συνέντευξη Νικολαΐδη τις διαστάσεις που ήθελε.

Όσα κατά τον συνάδελφο ήταν αναμασήματα, ήταν η περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός άθλιου συστήματος. Και ας μου επιτραπεί να έχω την άποψη πώς ουδέποτε καταδείχθηκε αυτό το σύστημα από το σύστημα της αθλητικογραφικής δημοσιογραφίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ που είμαστε. Και στο ποδόσφαιρο.

Ο συντάκτης με κριτικάρει γιατί έβγαλα αθλητικογράφος και μάλιστα συγκεκριμένου συγκροτήματος. Δεν ξέρω τι εννοεί. Ξέρω όμως πώς όταν ξεκίνησε η έρευνα απευθύνθηκα πρωτίστως στον συνάδελφο Φίλιππο Συρίγο. Όχι μόνο γιατί η «Ε» είναι η προσωπική μου προτίμηση-εφημερίδα, αλλά γιατί η εφημερίδα είχε στο παρελθόν αναδείξει θέματα για την παράγκα στο ποδόσφαιρο.

Ο καλός συνάδελφος προκειμένου να μιλήσει απαίτησε να μπει η συνέντευξη του ολόκληρη αλλά κυρίως ενιαία. Του εξήγησα πώς η μορφολογία της εκπομπής είναι ντοκιμαντέρ και δεν είναι δυνατόν να παίξει ενιαία η συνέντευξη αλλά διάσπαρτη μέσα στην εκπομπή. Του διευκρίνισα μάλιστα (ως θέμα αρχής για μένα και το επάγγελμα) πώς όπως και ο ίδιος γνωρίζει, όταν κάποιος αποφασίζει να δώσει συνέντευξη σε κάποιον δημοσιογράφο, σημαίνει πώς εμπιστεύεται τον τρόπο που θα την χειριστεί.

Ο κύριος Συρίγος απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση μου για τους δικούς του λόγους. Από την Ελευθεροτυπία ωστόσο φιλοξενήθηκε η Κατερίνα Κατή η οποία (όπως το συνηθίζει άλλωστε) είπε τα πράγματα όπως έχουν και μάλιστα με ονόματα.

Σε ο,τι αφορά την κριτική που μου κάνει γιατί δεν είπα ονόματα και εμπλεκόμενους, θέλω να διαβεβαιώσετε τον συνάδελφο (θα το έκανα εγώ αν ήξερα ποιος είναι) πως είναι ευπρόσδεκτος στην δεύτερη εκπομπή η οποία θα έχει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα,για να πει όσα ονόματα και διευθύνσεις θέλει.”

cosmo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου