"Ο Παπανδρέου κυβερνά λίγο ακόμη..." Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Written By Oratios on 5 Νοε 2011 | 12:46

Στραμμένα στην Ελλάδα τα μάτια όλου του κόσμου, που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις καθώς καθορίζουν το μέλλον της Ευρωζώνης και - πλέον- την διεθνή οικονομία.

Την άποψη ότι ο Παπανδρέου χθες φαινόταν γεμάτος αυτοπεποίθηση και περηφάνια για όσα είχε καταφέρει, υποστηρίζει στο κύριο άρθρο του το γερμανικό Spiegel, προσθέτοντας ότι "δεν έμοιαζε με έναν πολιτικό που τελειώσε η καριέρα του".

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να του ζητήσει τον σχηματισμό ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος, προσθέτοντας ότι το πώς θα γίνει αυτό είναι εξαιρετικά θολό. "Ποιος ξέρει τι θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες;" αναφέρει ο συντάκτης τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν έχει αρθεί.

Το Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο το Σάββατο, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές που θα τορπίλιζαν το "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα και θα επιδείνωναν την κρίση του ευρώ.

Προσθέτει ωστόσο ότι η χώρα παραμένει σε αστάθεια - πολιτική και οικονομική - καθώς ο πρωθυπουργος κέρδισε την ψήφο, παρακάμπτοντας την ανταρσία λέγοντας ότι θα παραμερίσει και θα τερματίσει τη θητεία του.


"Ο Παπανδρέου κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά θα παραιτηθεί" αναφέρει ο Guardian για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε να παραμερίσει για να περάσει μπροστά μία νέα κυβέρνηση "ευρύτερης αποδοχής" που θα έχει επικεφαλής "τον επί μακρόν πολιτικό του αντίπαλο", Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ο έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης αφού ανακοινώνει ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας, αναφέρει το CNN. "Δήλωσε ότι θέλει να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει" προσθέτει.

Ο συντάκτης του CNN αναφέρει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν βοηθά καθόλου στο να εξαφανιστεί το φάσμα της οικονομικής καταστροφής που απειλεί τη χώρα και προκαλεί τριγμούς στις διεθνείς αγορές.

Παρόλο που η οικονομιά της Ελλάδας δεν είναι σημαντικό μέρος της "πίτας" αναλυτές κρίνουν ότι έχει μεγάλη σημασία καθώς μία ελληνική χρεοκοπία θα συμπαρασύρει και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, τονίζει.

"Τίποτα δεν τελείωσε" λέει ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών, Χήθερ Κόνλει. "Αγοράζουμε χρόνο και μάλιστα μέρα με την ημέρα. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι κανένας στόχος δεν έχει επιτευχθεί και ότι η Ελλάδα περνά τον τέταρτο χρόνο ύφεσης".


Ο έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης αφού υποσχέθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες για ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αναφέρει το ΒΒC. Ξεκαθάρισε ότι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να γίνουν καθώς θα ήταν "καταστροφικές", προσθέτει.
Ιταλική Corriere Della Sera: Η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης

Ισπανική El Mundo: Ο Παπανδρέου αποφεύγει την τραγωδία και τώρα αναμένεται να σχηματίσει "κυβέρνηση συνεργασίας"

Γαλλική Μonde: Ο Παπανδρέου υπόσχεται κυβέρνηση συνεργασίας και κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου