Διακόπηκε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - Λιντζέρης: Δε θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης – Βάσω σε Γιώργο: Περίμενα την παραίτησή σου

Written By Ανώνυμος on 3 Νοε 2011 | 19:49

- Ήθελαν όλοι να μιλήσουν - Πρωτοβουλία Κακλαμάνη η διακοπή της συνεδρίασης
- Παρέμβαση Διαμαντοπούλου μετά την ομιλία Παπανδρέου - Ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης
- Τι της απάντησε ο Παπανδρέου - Ο Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται το δημοψήφισμα
- Είπε επίσης οτι η δανειακή σύμβαση να ψηφισθεί από 180 βουλευτές
- Στο υπουργικό δεν αμφισβήτησε κανείς τον Παπανδρέου - Λίγο πριν τις 6 μίλησε με τον αρχηγό της ΝΔ
- Είπε: "Χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα για να δεχτεί ο Σαμαράς κυβέρνηση εθνικής ενότητας"
- Τουλάχιστον 100 βουλευτές δηλώνουν πιστοί στον Παπανδρέου - Στις 8 θα μιλήσει και στη Βουλή

Ενταση στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, η κα Διαμαντοπούλου σηκώθηκε όρθια από τα έδρανα και τον εγκάλεσε γιατί στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Επειδή έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη περίοδο. Αυτό σημαίνει και συμφωνήσαμε ότι για να αποφύγουμε εκλογές για να μην έχουμε δημοψήφισμα πρέπει να έχουμε συναίνεση που παραπέμπει σε μία νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Θέλω να είμαι πολύ καθαρή. Να το βάλουμε στη διαδικασία σήμερα γιατί είναι πιο διαφορετική στιγμή. Να ξέρουμε τι κάνουμε και που πάμε» είπε η υπουργός Παιδείας.

«Πράγματι συζητήσαμε και είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις με τη ΝΔ το συντομότερο. Αλλά μια κυβέρνηση που θα είναι με ευρύτερες όσο γίνεται ορίζοντες είναι κάτι που θέλω και που δεν μπορούμε να δούμε εδώ. Έχει σχέση με τις εθνικές μας επιδιώξεις» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Ακολούθησε η οργισμένη επίθεση της Βάσως Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό. "Λυπάμαι για την παράταξη και τη χώρα. Περίμενα την παραίτησή σου και την παραίτηση της κυβέρνησης", του είπε. Άλλοι βουλευτές τη χειροκρότησαν, ενώ κάποιος ακούστηκε να της λέει "κι εμείς λυπόμαστε για σένα". Τα πνεύματα δεν ηρέμησαν, ο Απόστολος Κακλαμάνης επιχείρησε να καλμάρει την κατάσταση και ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης. Όπως κι έγινε, με βίαιο τρόπο!

Ο Γιώργος κερδίζει χρόνο


Ο κ. Παπανδρέου κερδίζει χρόνο. Και όχι μόνο απλά κερδίζει χρόνο, αλλά με την στάση του είναι σα να λέει σε όσους τον αμφισβήτησαν "Εδώ είμαι και ζητάω αύριο ψήφο εμπιστοσυνης. 'Οποιος έχει το θάρρος ας με ρίξει!"

Τα όσα έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν ότι ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να παγιδεύσει τον Αντώνη Σαμαρά, αναγκάζοντάς τον να δεχθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας - άλλο που ο κ. Σαμαράς την ονομάζει μεταβατική και επιθυμεί να αποτελείται από τεχνοκράτες.

Ολα αυτά που συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ένας πρωθυπουργός ταπεινώνεται από τους εταίρους του αφού στην ουσία του υποδεικνύουν τι να κάνει στο εσωτερικό της χώρας του. Στην συνέχεια, και ενώ επιστρέφει με το κεφάλι κατεβασμένο, οι υπουργοί του αλλά και βουλευτές του δηλώνουν ευθέως ότι πρέπει να φύγει.
Όλοι περιμένουν τα πράγματα να οδηγηθούν σε πτώση της κυβέρνησης. Συγκαλείται ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρείται δραματικό.

Και όμως! Σα να μην έχει συμβεί τίποτα όχι μόνο ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι το δημοψήφισμα το οποίο για το οποίο ταπεινώθηκε ήταν μια μπλόφα και άρα δεν ισχύει, αλλά το έκανε για να αναγκάσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας! Και δεν τον αμφισβητεί ΚΑΝΕΙΣ!

Κανείς από τους υπουργούς του, ακόμα και αυτοί οι οποίοι φώναζαν ότι πρέπει να παραιτηθεί όχι μόνο δεν τον αμφισβητεί αλλά τον αποθεώνει!

Και έτσι ο κ. Παπανδρέου μιλάει τώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις 8 το βράδυ στην Βουλή, αφού προχωρά κανονικά η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Και ο κ. Σαμαράς ο οποίος αναμένεται να μην αποδεχθεί αυτό που προτείνει ο κ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί σαν ο κακός της υπόθεσης.

Μετά το τέλος του υπουργικού ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ.Σαμαρά και εκτιμάται ότι ήταν ένα πρωτο διερευνητικό τηλεφώνημα για να δει τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαμαράς του ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτός μόνο σε μεταβατική κυβέρνηση έτσι όπως την έχει ορίσει και στην συνέχεια εκλογές.

Το χρονικό της συνεδρίασης


Ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται και δεν θα ζητήσει παραιτήσεις υπουργών. Δεν θα δει τον Κάρολο Παπούλια και το βράδυ θα μιλήσει στην Βουλή. Οι κύριοι Αθανασάκης και Ρέππας είναι εξουσιοδοτημένοι από τον κ. Παπανδρέου για να μιλήσουν με τον κ. Σαμαρά.
Με αυτά τα λόγια στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού περιέγραφαν τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου όπως τις εξέφρασε ο ίδιος στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα.

Με μια του φράση ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι το δημοψήφισμα ανήκει στο παρελθον. Το δημοψήφισμα που ο ίδιος πρότεινε και υπερασπίστηκε. Το δημοψήφισμα που γκρέμισε τις χρηματαγορές και κλόνισε τις ευωρπαϊκές οικονομίες. Το δημοψήφισμα που μας έχει σπρώξει ακόμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.

"Το δημοψήφισμα θα ήταν η μόνη εναλλακτική λύση για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Εμείς μέχρι σήμερα είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Επιδιώκουμε την συναίνεση και την συνεννόηση στην βάση των προγραμματικών συγκλίσεων."


Επεσήμανε ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς η στήριξη της συμφωνίας αλλά και η εφαρμογή της γιατι σε διαφορετική περίπτωση θα βγούμε από το ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε την στάση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την συμφωνία.

"Είμαστε έτοιμοι", είπε χαρακτηριστικά, "να συζητήσουμε με κάθε σοβαρότητα και με βαση το εθνικό συμφέρον."

Λίγο πριν αρχίσει το υπουργικό ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κάρολο Παπούλια.

Μια μπλόφα το δημοψήφισμα


Μια μπλόφα ήταν λοιπόν σύμφωνα με τον κ.Παπανδρέου η ανακοίνωση δημοψηφίσματος. "Χρειάστηκε να απειλήσουμε με το δημοψήφισμα για να δεχτει ο Σαμαράς κυβέρνηση εθνικής ενότητας", φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Σε λίγο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στις 8 ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει στην Βουλή.

Και ξαφνικά όλοι τον αγάπησαν


"Αυτή η κυβέρνηση θα καταγραφεί στην ιστορία για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε. Είναι αντίστοιχη των κυβερνήσεων Τρικούπη και Βενιζέλου", είπε η Αννα Διαμαντοπούλου στο υπουργικό.

Και πρόσθεσε: "Η στάση του πρωθυπουργού είναι μια στάση ευθύνης. Μες τις εξελίξεις που δρομολογεί ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υπεράνω κριτικής.

Ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται μια απάντηση στις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε: "Αποδείξαμε ότι είμαστε αντιεξουσιαστες στην εξουσία και υπηρετούμε τον τόπο.
Η ενότητα της παράταξης είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενόψει και της αυριανής παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή."

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, στο κομματικό σύστημα της χώρας να λειτουργήσει πλεον στην σωστή κατεύθυνση της συνενόησης και της συναίνεσης με σκοπό την έξοδο της χώρας από την κριση.

Οι 100 σωματοφύλακες

Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία των αντιπροέδρων της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη και Ροδούλας Ζήση και ερχόμενοι σε συνεννόηση με μεγάλο αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μετέφεραν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή τους να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του κόμματος και να εγγυηθεί αυτός τις εξελίξεις.

To είπε και η Βάρτζελη


Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και ενώ το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο δεν είχε αρχίσει, η γενική γραμματέας παρα τω πρωθυπουργώ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δήλωνε στο Reuters:

"Ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε και ούτε προτίθεται να παραιτηθεί".


Νωρίτερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή έμπαιναν και έβγαιναν στενοί του συνεργάτες, ενώ στη Βουλή είναι ακόμα σε εξέλιξη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση!

Σε καμία στιγμή, από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και αυτή την ώρα ο κ. Παπανδρέου δεν συζητούσε καν θέμα να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Και αναζητούνταν λύσεις για να παραμείνει πρωθυπουργός. Τουλάχιστον εως ότου υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

ΠΗΓΉ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου