Παραλίγο... σύλληψη Γόντικα!

Written By Oratios on 5 Νοε 2011 | 13:45


Ελεγχο έκανε χθες το ΣΔΟΕ σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε κίνδυνος σύλληψης του Δημήτρη Γόντικα, καθώς η «πράσινη» ΠΑΕ χρωστούσε 560.000 ευρώ!

Πρώτη ελέγχθηκε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην οποία διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 560.000 ευρώ. Υπό τον φόβο σύλληψης του Προέδρου Δημήτρη Γόντικα, όπως επιβάλλει ο νέος νόμος για τους οφειλέτες του Δημοσίου, το συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκε άμεσα στην Εφορία. Στη συνέχεια ελέγχθηκε ο Ολυμπιακός, χωρίς όμως να προκύψουν οφειλές προς το Δημόσιο.
Τώρα, όσον αφορά στις αμοιβές που δίνονται στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μάτι» του ΣΔΟΕ βρίσκονται:
1. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει ή έχουν ανανεώσει ποδοσφαιριστές και προπονητές των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν, πρώτον, αν τα συμβόλαια αυτά έχουν κατατεθεί στην Εφορία, καθώς υπάρχει η σχετική υποχρέωση, και κατά δεύτερον, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτά είναι πραγματικά ή ψευδή. Οι φοροελεγκτές ελέγχουν ένα-ένα τα «χρυσά» συμβόλαια, ενώ αναζητούν και την ύπαρξη διπλών συμβολαίων (το ένα για την Εφορία και το άλλο με την πραγματική αμοιβή για την ΠΑΕ) . Επίσης, ψάχνουν και τα πριμ που εισπράττουν οι ποδοσφαιριστές. Οι αρχές θα προχωρήσουν και σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για απόκρυψη εισοδημάτων από τις φορολογικές αρχές.

2. Τα ποσά που δηλώνουν στις προσφυγές τους προς την ΟΥΕΦΑ οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν οικονομικές διαφορές με τις ομάδες. Στην περίπτωση που οι ομάδες δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους ποδοσφαιριστές, αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην ΟΥΕΦΑ και να τα διεκδικήσουν. Οι ράμπο του ΣΔΟΕ θα ελέγξουν αν τα ποσά που δηλώνονται στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι τα ίδια με αυτά που αναγράφονται στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει στην Ελλάδα. Στόχος να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που ενώ στα συμβόλαια δηλώνονται μικρά ποσά, στις προσφυγές προς την ΟΥΕΦΑ τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα και είναι τα πραγματικά.

3. Τις φορολογικές δηλώσεις των ξένων ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, ερευνάται αν οι ποδοσφαιριστές έχουν υποβάλλει δήλωση στην Ελλάδα ή στην πατρίδα τους, αν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τους εισοδήματα και αν έχουν φορολογηθεί για τις μεγάλες αμοιβές που εισπράττουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει ήδη στοιχεία από τις χώρες καταγωγής των ποδοσφαιριστών προκειμένου να ελέγξει αν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις και στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί τα ποσά που έχουν δηλωθεί. Σημειώνεται ότι με τον νόμο 3842/2010 καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση επιδομάτων και ειδικών αμοιβών και οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που φθάνουν μέχρι 45%, ενώ πριν από 1/1/2010 ήταν 21,2%
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ θα επεκταθεί στα έσοδα που εισπράττουν οι ΠΑΕ από διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα και μεταδόσεις, επιχορηγήσεις και χορηγίες.

πηγήα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου