Έκλεισε η συμφωνία – Πρωθυπουργός ο Παπαδήμος

Written By Ανώνυμος on 10 Νοε 2011 | 10:00

- ΩΡΑ 09.30 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κάρολος Παπούλιας
- ΩΡΑ 09.45 Στο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου
- Στις 10.00 στο Προεδρικό Μέγαρο Παπανδρέου - Σαμαράς - Καρατζαφέρης
- Πως κατέληξαν στην συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαράς
- Ακόμα και σήμερα η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού
- Παζάρια για τα υπουργεία - Ποιά ονόματα ακούγονται

Η λέξη που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τετάρτης, βγήκε αργά χθες το βράδυ και από τα χείλη του κ. Παπανδρέου.

"Τελειώσαμε", είπε σε στενούς του συνεργάτες, στους ανθρώπους που αποτελούν το στενό του επιτελείο, όπως ο κ. Γερουλάνος, ο κ. Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Η συμφωνία είχε κλείσει και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αποφασίστηκε να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά όλη τη νύχτα. Ο κ. Παπανδρέου κλείδωσε το ναι του κ. Παπαδήμου και αμέσως μετά τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά. Του είπε: "Εγώ του μίλησα και κλείσαμε. Τώρα είναι η σειρά σου".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit ο κ. Σαμαράς του απάντησε: "Δεν μας παίρνει να καθυστερούμε άλλο. Ας κλείσουμε το θέμα!"

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είπε και την Τετάρτη αλλά και πολλές φορές με έμφαση ότι δεν έχει πρόβλημα στην επιλογή του προσώπου. Οπότε και από την πλευρά της ΝΔ το ναι ήταν δεδομένο. Ασχέτως όρων.

Ο τρίτος της παρέας, που έκανε και μεγάλο σαματά το βράδυ, ο κ. Καρατζαφέρης θυμούνται όλοι να βγαίνει από το Προεδρικό και να προτείνει τον κ. Παπαδήμο. Οποότε και ο ΛΑ.ΟΣ δεν έχει πρόβλημα.

Στις 09.30 το πρωί έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας. Στις 09.45 στο Μαξίμου ο Γ.Παπανδρέου. 




H νέα συνάντηση των Αρχηγών υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι στις 10.00 και η υπόσχεση των επιτελείων μετά την ουσιαστική (αλλά όχι τυπική) παραίτηση Παπανδρέου μέσω διαγγέλματος χθες το απόγευμα είναι πως η χώρα θα αποκτήσει συναινετικό Πρωθυπουργό. Από χθες υπάρχει επίσημα όνομα.

Για πρώτη φορά είχαμε επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Έγινε πρόταση στον Λ. Παπαδήμο (που μέχρι χθες δεν τον είχε πάρει, λένε, κανείς ένα τηλέφωνο), εκείνος είπε το “ναι” θέτοντας τρεις όρους.

Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ
Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.
Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Τώρα όμως που ο κ. Παπαδήμος “προκρίνεται” ως ο επόμενος Πρωθυπουργός όλα δείχνουν ότι απλά έχουμε μόνο... ένα όνομα.
Πρέπει να πουν το “ναι” στελέχη τα οποία ζητά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, αλλά και να δοθεί το “οκ” και από τα κόμματά τους.

Παράλληλα ο κ. Παπαδήμος ζητά την υπογραφή και της Ν.Δ. η οποία επιμένει ότι απλά θα αποστείλει επιστολή στην Κομισιόν (όπως έκανε ο σημερινός Πορτογάλος Πρωθυπουργός πριν τις εκλογές).

Σε θέματα προσώπων πάντως αυτό που ακούγεται μέχρι στιγμής είναι το όνομα του κ. Χηνοφώτη για το υπουργείο 'Αμυνας. Επίσης το όνομα του Λευτέρη Οικονόμου για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου