Όλα τα οικονομικά βάρη του 2012 για κάθε Έλληνα

Written By Ανώνυμος on 2 Ιαν 2012 | 11:13

«Ταπί και ψύχραιμους» θα βρει το 2012 όλους τους μισθοσυντήρητους, μικρομεσαίους και επαγγελματίες που θα διαπιστώσουν πως όποια προσπάθεια και αν καταβάλουν για να αυξήσουν το εναπομείναν εισόδημά τους, αυτό θα συνεχίσει να μειώνεται –σχεδόν «δια νόμου» μάλιστα! Ακόμα και η... υπερωριακή απασχόληση -που περίπου απαγορεύεται πλέον στο δημόσιο- θα «τιμωρείται» με φόρο 20%, πριν καν βάλει τα λεφτά στην τσέπη του ο εργαζόμενος...

Συνολικά στο2012 αναμένονται επιπλέον επιβαρύνσεις 5,3 δισ. από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές, την έκτακτη εισφορά και τα τέλη επιτηδεύματος, την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και την φοροκαταιγίδα σε ακίνητα και ΙΧ. Μαζί με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και το ψαλίδισμα των κρατικών επιχορηγήσεων το «μάρμαρο» για μικρομεσαίους και μισθοσυντήρητους φτάνει στα 10,4 δισ. ευρώ επιπλέον βάρη, σε σχέση με φέτος.

Αναλογούν δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, αλλά ο «φόρος αίματος» θα είναι πολύ μεγαλύτερος για τη μεσαία τάξη και για οικογένειες όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι στο δημόσιο.

Έτος «σφίξτε και άλλο το ζωνάρι»

Για το 2012 προμηνύονται μεγάλες περικοπές (ύψους 5,1 δισ. ευρώ) που βάζουν «μαχαίρι» στο εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, εργαζομένων, συνταξιούχων και επιχειρήσεων που εξαρτώνται οικονομικά από το δημόσιο.

Για όλους αυτούς προβλέπονται όπως:

- Περικοπές μισθών και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων:1,6 δισ.

- Περικοπές επιχορηγήσεων στα Ταμεία: 3 δισ. ευρώ

- «Ψαλίδι» προνοιακών επιδομάτων: 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν πέσει έξω στους στόχους και τις προβλέψεις της αυτούς, για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. σε συνθήκες ύφεσης 2,8% και με ανεργία 17,1% η κυβέρνηση στέλνει ένα μακρύ «λογαριασμό» σε μισθωτούς μισθοσυντήρητους και μικρομεσαίους, που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

- 2,41 δισ.ευρώ εξαιτίας του διπλασιασμού των τεκμηρίων διαβίωσης, της μείωσης τουαφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγωαποδείξεων και από νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Από τον πρώτο μισθό τηςχρονιάς οι μισθοσυντήρητοι θα υποστούν διπλή παρακράτηση: και παρακράτηση φόρουεισοδήματος με αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ αντί 12.000 πέρυσι (περίπου 70 ευρώ λιγότεραστην τσέπη) και επιπλέον παρακράτηση «έναντι» της έκτακτης εισφοράς! Ειδικά στιςυπερωρίες, που δεν αντιμετωπίζονται όπως οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές, θα «κόβεταιμαχαίρι» ποσοστό 20%, που θα συμψηφιστεί με την εκκαθάριση φόρων στο β΄εξάμηνοτου 2013!

Ακόμα και νεοπροσλαμβανόμενος με βασικό μισθό 751 ευρώ σήμερα, που τον Ιανουάριο του 2011 έπαιρνε αφορολόγητα 620 ευρώ, θα λαμβάνει πλέον στην τσέπημόλις 600! Αν είναι έγγαμος θα παίρνει 657 ευρώ καθαρά και αν έχει προϋπηρεσία 10ετών θα φτάνει τελικώς τα 800!

Ιδιοκτήτες ακινήτων

- θα πληρώσουν τετραπλάσιους φόρους (2,9 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ φέτος) από το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

- στο στόχαστρο θα μπουν σύμφωνα με πληροφορίες και τα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια.

- αυξημένους φόρους θα πληρώσουν πολλοί μετά την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις μεταβιβάσεις και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

- πλέον προβλέπονται πολύ αυστηρότερα τεκμήρια (ακίνητα, πισίνες κλπ) που συναθροίζονται και συνεπάγονται μεγαλύτερους φόρους εισοδήματος.

Νοικοκυριά

- Θα πληρώσουν 269 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο(diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

- 30 εκατ.ευρώ για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης και στα ΙΧ αυτοκίνητα, λόγω τερματισμού στο καθεστώς της απόσυρσης.

- 39 εκατ.ευρώ από αυξήσεις σε φόρους κατανάλωσης, πολυτελείας, τέλη κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

- αυξήσεις ετοιάζονται πάλι στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό.

- διευρύνεται η είσπραξη της ειδικήςεισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του2011, σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επιχειρήσεις - επαγγελματίες

- οι περισσότεροιεπαγγελματίες θα πληρώσουν σχεδόν διπλάσιο τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ αντίγια 300 ευρώ) που έχει επιβληθεί το 2011.

- συνεχίζεται η είσπραξη της ειδικής εισφοράςαλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.

- επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσειςμε μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του έτους 2010.

- θα υπαχθούν σε ρύθμιση κατά χιλιάδες για να πληρώσουν και τα παλαιά τους χρέη τους απόφορους, με κατώτατο πλαφόν τα 300 ευρώ το μήνα για έως 60 δόσεις.

από το protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου