Το ποιόν των (απ)ανθρώπων: Βίντεο σοκ με Αμερικανούς πεζοναύτες!

Written By mati team on 12 Ιαν 2012 | 12:27

Tο Σώμα Πεζοναυτών στις ΗΠΑ διαμηνύει με κάθε τρόπο πως θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση με το βίντεο, που συγκλόνισε τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, το οποίο έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να ουρούν επάνω σε πτώματα.


«Ακόμη δεν έχουμε πιστοποιήσει την προέλευση ή τη γνησιότητα του εν λόγω βίντεο, όμως οι ενέργειες που απεικονίζονται δεν είναι σύμφωνες με τις βασικές μας αξίες και δεν αποτελούν ενδεικτική εικόνα του χαρακτήρα των πεζοναυτών στη χώρας μας. Δε θα κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες, αλλά θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα προσδιορίσουν όλα τα γεγονότα. Το θέμα αυτό θα ερευνηθεί πλήρως», δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ο εκπρόσωπος συνταγματάρχης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), Gary Kolb.

Το συγκεκριμένο βίντεο, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Live Leak, εμφανίζει τέσσερις άντρες μέσα σε στρατιωτικές στολές να ουρούν επάνω σε τρία πτώματα γεμάτα αίμα, τα οποία βρίσκονται στο έδαφος. Οι τέσσερις στρατιώτες προφανώς γνώριζαν ότι το «κατόρθωμά» τους βιντεοσκοπείται , αφού έκαναν και αστεία μεταξύ αυτών και των πτωμάτων. Συγκεκριμένα ένας τον τεσσάρων είπε μεταξύ άλλων πως «να έχεις μια όμορφη μέρα φιλαράκι», ενώ άλλος έκανε ένα κακόγουστο και απρεπές σχόλιο του τύπου "χρειάζεστε να κάνετε μπάνιο".

«Ανεξάρτητα από τις συνθήκες ή το ποιός εμφανίζεται στο βίντεο, αυτή η συμπεριφορά είναι φοβερά αηδιαστική, απαράδεκτη για οποιονδήποτε φορά στολή. Ανακατεύτηκε το στομάχι μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby.

Περίπου 20.000 πεζοναύτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν, κυρίως στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ, δηλαδή στα νότια της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας. Αυτό το βίντεο θα μπορούσε να επιδεινώσει το αίσθημα κατά της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έπειτα από έναν δεκαετή πόλεμο στη διάρκεια του οποίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλες περιπτώσεις κατάχρησης και ύβρις.

Άλλωστε δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο αμερικανικός στρατός άσκησε δίωξη κατά στρατιωτών του για τη δολοφονία άοπλων Αφγανών αμάχων στη διάρκεια αποστολής τους το 2010 στην επαρχία Κανταχάρ. Σε αυτήν την περίπτωση, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο στα περιοδικά Der Spiegel και Rolling Stone έδειχναν Αμερικανούς στρατιώτες να ποζάρουν πλάι στο γεμάτο αίμα πτώμα ενός Αφγανού αγοριού, το οποίο είχαν μόλις σκοτώσει.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου