Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο αμφισβητούν την επιτυχία του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στη Γερμανική Βουλή, Φρίντριχ Μερτς σε άρθρο του τονίζει ότι η ελληνική τραγωδία θα συνεχισθεί, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκάι Φερχόισταντ, υπογραμμίζει ότι η μοναδική σωτηρία για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι η έκδοση ευρωομολόγου.
Η Ελληνική τραγωδία συνεχίζεται, γράφει ο κ. Μερτς στην εφημερίδα Handelsblatt, που όπως σημειώνει αμφισβητούσε πάντα την επιτυχία ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα βοηθηθεί με το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών είναι απογοητευτικές, η Ελλάδα βρίσκεται στην Πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι βαθιά διχασμένα.
Η χώρα στην οποία η Ευρώπη χρωστά πολλά ιστορικά, δεν έχει απλώς χάσει την επαφή της με την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη αλλά είναι προ πάντων μια χώρα με χαμηλό πολιτικό πολιτισμό, που είναι και η κύρια αιτία για τη σημερινή της κατάσταση. Και καθώς αυτό δεν συνέβη μέσα σε μια νύχτα αλλά κάτω από το βλέμμα της ΕΕ και των μελών της, οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης ευθύνη να λύσουν το πρόβλημα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον τα πακέτα βοήθειας λύνουν το πρόβλημα. Είναι ορθό ότι το πρώτο πακέτο στόχευε στο να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο και με το δεύτερο πακέτο το ερώτημα αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα.
Ο κ. Μερτς αναφέρει ότι αξίζει προσοχής μια πρόταση που κατέθεσε με άρθρο του ο καθηγητής Ernst-Moritz Lipp και ο οποίος προτείνει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 για μια σειρά υπερχρεωμένων κρατών.
Επισημαίνει τις διαφορές των χωρών εκείνων με την Ελλάδα, η οποία ανήκει σε μια νομισματική ένωση αλλά και το γεγονός ότι ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε πτώχευση.
Ο κ. Μερτς σημειώνει ότι ενδεχομένως το δεύτερο πακέτο να μην είναι το τελευταίο. Και τι θα γίνει, αναρωτιέται, αν η Ελλάδα δεν μπορεί παρά τις προσπάθειες να σταθεί στα πόδια της και την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι, που τώρα δείχνουν την αλληλεγγύη τους, φθάσουν και αυτοί στο σημείο να έχουν δυσκολίες στο να θέσουν το δικό τους χρέος υπό έλεγχο;
Καταστροφή χωρίς ευρωομόλογο
Στην εφημερίδα Trouw δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του πρώην Πρωθυπουργού του Βελγίου Γκάι Φερχόισταντ, με τίτλο «Δίχως Ευρώ-ομόλογα το 2012 θα είναι μια καταστροφική χρονιά»:
Η Ελλάδα πήρε το πακέτο σωτηρίας των 130 δις ευρώ. Οι Έλληνες πληρώνουν σε κρατικά ομόλογα (με μια περίοδο δέκα ετών) δεκαπέντε φορές περισσότερα από ό,τι πληρώνει η Γερμανία σε τόκους. Η Οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία. Η χρεοκοπία φαίνεται να είναι αναπόφευκτη. Ενώ και αλλού στην Ευρωζώνη τα πρώτα σημάδια της ύφεσης γίνονται ορατά.
Μόνο μια δομική προσέγγιση θα επαναφέρει την Ελληνική Οικονομία πίσω στις συνομιλίες. Και μόνο μια βιώσιμη λύση μπορεί να μειώσει τα Ευρωπαϊκά τεράστια χρέη και να αποτραπεί η επικείμενη ύφεση.
Η Ελλάδα για πολλές δεκαετίες κατανάλωνε περισσότερο από ό,τι παρήγαγε. Προτείνω, εδώ και μήνες, ένα πλήρες μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ένα πραγματικό Ηράκλειο σχέδιο. Αυτό θα είναι πιο γόνιμο από την χιονοστιβάδα των φορολογικών αυξήσεων και μειώσεων των μισθών, τα οποία αποφασίστηκαν και οδηγούν σε μεγαλύτερο θυμό και όχι σε αποτελέσματα.
Η χώρα έχει εξαιρετική απόδοση στις εταιρίες φαρμάκων, στην χημική και γαλακτοκομική βιομηχανία και στον τουρισμό. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια γερή δόση παυσίπονου, που η Ιταλία παίρνει αυτή τη στιγμή από τον Μάριο Μόντι.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επειγόντως να βρουν μια λύση για τα τεράστια επιτόκια που όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά επίσης και η Πορτογαλία η Ισπανία και η Ιταλία πρέπει να δώσουν.
Η νομισματική Ένωση δεν μπορεί περαιτέρω να λειτουργήσει χωρίς μια αγορά κρατικών ομολόγων για αυτά τα δημόσια χρέη που βρίσκονται υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο του 60%, σύμφωνα με το οποίο όλες οι χώρες της ευρωζώνης πληρώνουν λιγότερο επιτόκιο.
Η Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει ένα Ταμείο Αποσβέσεων, όπου θα συγκεντρώνει όλα τα χρέη πάνω από το επιτρεπόμενο 60% του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης. Έτσι, οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν με χαμηλότερα επιτόκια να αναχρηματοδοτηθούν. Το σημαντικό στοιχέιο σε ένα τέτοιο ταμείο είναι ότι η πειθαρχία (εξόφληση του χρέους) συνδέεται με την αλληλεγγύη (χαμηλά επιτόκία).
Χωρίς ένα τέτοιο ή παρόμοιο ταμείο για τα ευρω-ομόλογα, το 2012 θα μείνει στην ιστορία ως μία καταστροφική χρονιά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου