Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε...

Written By Ανώνυμος on 29 Φεβ 2012 | 20:18

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που ήλπιζε – όπως και η υπόλοιπη Ευρωζώνη – να αποφύγει.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση της....

γενικής εισαγγελέως Maire Whelan.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από το καλοκαίρι.

Είναι κάτι που η κυβέρνηση συνασπισμού είχε προσπαθήσει να αποφύγει καθώς το πακέτο μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας από την Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει αντιδημοφιλή τα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρλανδών ήθελε ένα δημοψήφισμα, ενώ μόνο μια μικρή μερίδα θα ψήφιζε για την έγκριση του.

Οι Ιρλανδοί έχουν τη συνήθεια να απορρίπτουν την Ε.Ε. σε δημοψηφίσματα και στο παρελθόν ενέκριναν τις συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας σε επαναληπτικές ψηφοφορίες.

Ένα άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης των Ιρλανδών να συμμετάσχουν στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα μπορούσε να είναι η ιρλανδική κυβέρνηση να χάσει την οικονομική βοήθεια από το νέο και μόνιμο ταμείο διάσωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

© Dow Jones Newswires
Από: capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου