Έρχεται "Αρμαγεδδών" φορολογικών μέτρων

Written By mati team on 10 Φεβ 2012 | 11:22

Βαθιά το χέρι στις τσέπες καλούνται να βάλουν εκ νέου οι Έλληνες, με την υιοθέτηση των φορολογικών μέτρων που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το "Βήμα", στο στόχαστρο των Τροϊκανών μπαίνουν όλες οι φοροαπαλλαγές. Αποκλείεται μείωση φορολογικών συντελεστών, ενώ για το ΦΠΑ προτείνεται ενιαίος συντελεστής, ή αλλιώς, πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους.


Σημειώνεται πάντως, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να έρθει στη βουλή το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2012.

Τι αλλάζει

* Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και τα προνομιακά καθεστώτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που έχουν σήμερα στεγαστικά δάνεια, πληρώνουν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κτλ.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία είτε αφορά αγορά είτε γονικής παροχή ή κληρονομιά.

* Καταργούνται οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για μείωση έως και 30% των συντελεστών ΦΠΑ που σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης.

* Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση του ΔΝΤ είναι ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.

* Επιβάλλεται ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Το νέο μνημόνιο προβλέπει την απλοποίηση των φόρων στα ακίνητα με την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία σε έναν.

* Απλοποιείται το πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει με μείωση των αριθμών των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας σε 4 από 8 σήμερα, περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών κτλ.

* Επιβάλλεται ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος.

* Ακυρώνεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

από το news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου