«Βόμβα» στην κυβέρνηση Παπαδήμου βάζει με την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας

Written By mati team on 9 Φεβ 2012 | 20:11

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Κουτσούκος, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί, ως αρμόδιος υφυπουργός, να υλοποιήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Από το γραφείο του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαπραγμάτευση για την περικοπή του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση έγινε με τους πλέον δυσμενείς όρους για τη χώρα μας.

Δυστυχώς, τα μέτρα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και επίπονης διαδικασίας δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους.

Οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Έτσι, επιβεβαιώνονται οι αρχικοί μας φόβοι για τις βαθύτερες επιδιώξεις και τους στόχους του Δ.Ν.Τ., το οποίο δεν είναι μόνο δέσμιο των ιδεοληψιών του, αλλά είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα δημόσια οικονομικά και στην ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη Διεθνή-Ευρωπαϊκή συγκυρία και το ρόλο των αγορών, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών γι' αυτήν την τραγική κατάσταση που βρέθηκε η χώρα και εγώ αναλαμβάνω αυτή που μου αναλογεί για τους λίγους μήνες (από τον Ιούνιο του 2011) που υπηρέτησα ως Υφυπουργός Εργασίας.

Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω την άφρονα και καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009 που υπερχρέωσε τη Χώρα, καθώς και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό του επιτελείο δεν έθεσε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης και δεν διαχειρίστηκε σωστά το μέγεθος του προβλήματος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Είναι προφανές ότι ως αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας δεν μπορώ να υλοποιήσω τα μέτρα που αποφασίστηκαν, γι' αυτό και υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουτρουμάνη για τη συνεργασία μας και να δηλώσω ότι δεν θα πάψω να προσπαθώ, όπως και όσο μπορώ , για τη διευθέτηση με το μικρότερο δυνατό κόστος των ανοιχτών ζητημάτων της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου στην πολύπαθη Ηλεία ότι, όπως πάντα, έτσι και τώρα θα είμαι δίπλα τους, ανεξάρτητα από αξιώματα».

Ο Γιάννης Κουτσούκος εκλέγεται βουλευτής Ηλείας από το 2000. Στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Αφορμή η κατάργηση ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουτσούκος εμφανιζόταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ξαφνική επιμονή της τρόικας να κλείσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και η Εργατική Εστία.

Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε το πρωί στην Βουλή και εξέφραζε τον προβληματισμό του σε συναδέλφους κυρίως της «ομάδας των υφυπουργών».

Επιπροσθέτως, κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πριν από λίγο πάνω στα γραφεία των κομμάτων ήταν εκπρόσωποι του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Όμως,είναι και άλλα τα θέματα που τίθενται… Ποιος έθεσε το θέμα να κλείσει ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία; Ακούστηκε από την τρόικα για τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία. Ηρθε ξαφνικά χθές το μεσημέρι από την τρόικα. Από πού ήρθε; Είναι οργανισμοί που δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ερώτημα είναι ποιος το έφερε, ποιος το προτείνει» ενώ χαρακτήρισε «φωτογραφικού χαρακτήρα» την εμμονή της τρόικας «για λήξη των συμβάσεων υποχρεωτικά μετα από τα δυο χρόνια και σε κάθε περίπτωση έως τις 31-12-2012… η εμμονή των δανειστών εξυπηρετεί κάτι συγκεκριμένο. Οι επαϊοντες, αυτοί που ξέρουν από συμβάσεις ξέρουν και ποιο χώρο εξυπηρετεί...».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου