Θα… «βρέχει» μέτρα μέχρι τις αρχές Μαρτίου

Written By Ανώνυμος on 14 Φεβ 2012 | 11:49

Με ρυθμούς πολυβόλου δοκιμάζει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα η κυβέρνηση, που δίνει βάρος στην ταχεία εφαρμογή του PSI και στην εκταμίευση του δανείου. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των ημερών και του πόσο πιεστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα είναι και το ότι όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μελετήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση που είχαν, το βράδυ της Δευτέρας στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Εκ των πραγμάτων – και με δεδομένο ότι την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις – η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την εκταμίευση του νέου δανείου επιστρατεύει όλα τα «όπλα» της:

- Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα του Μνημονίου.

- Η κυβέρνηση σχεδιάζει δυο εφαρμοστικούς νόμους, που θα ψηφιστούν από την Βουλή.

- Αν οι κοινοβουλευτικοί χρόνοι θεωρηθούν απαγορευτικοί, ίσως επιλεγεί (και πάλι) η λύση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

- Μετά θα απαιτηθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί προς έγκριση στην συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τέταρτη 15/2. Ίσως τότε μπορέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να παρουσιάσει στους ευρωπαίους και τα μέτρα-«μυστήριο» των 325 εκατ. ευρώ που αφορούν στο 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα κοινοβούλια της ευρωζώνης πρέπει να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα. Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα φέρνει «σωρηδόν» τα απαραίτητα προς ψήφιση νομοσχέδια στην Βουλή.

Την ερχομένη Παρασκευή πάντως, στις 17 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI). Στις 5 Μαρτίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους στα πλαίσια του PSI.

Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το εάν η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI και αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ώστε να υποχρεωθούν η μειοψηφία των απρόθυμων ιδιωτών ομολογιούχων να δεχθούν τους όρους που αποδέχεται η πλειοψηφία.

Στην πραγματικότητα, οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Οι τελικοί όροι για τη συμφωνία θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με το «κούρεμα» να υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 70%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τo επιτόκιο των νέων ομολόγων θα διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 3,4%-3,5%, με ενώ θα υπάρχει ρήτρα που θα συνδέει το επιτόκιο με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

από το protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου