Η εκδίκηση της φύσης

Written By Ανώνυμος on 20 Φεβ 2012 | 11:30


Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου που  πλήττονται από κατολισθήσεις, πλημμύρες και μεγάλη άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.
Οι φυσικές καταστροφές, όπως από ακραία καιρικά φαινόμενα, μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.
Το NEWS 247 με αφορμή τις πλημμύρες τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών σε  Ευρώπη και Ελλάδα των τελευταίων ημερών, θυμάται τις πιο πολύνεκρες θεομηνίες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Μαύρα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες- Δεκέμβριος 2012
Τραγικός ήταν ο  απολογισμός από την τροπική καταιγίδα Ουάσι που σάρωσε τα πάντα στις Φιλιππίνες. Τουλάχιστον 1500 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το σαρωτικό της πέρασμα.


Τα περισσότερα θύματα-891-καταγράφηκαν  στην πόλη Καγκαγιάν ντε Όρο, ενώ 461 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην γειτονική πόλη Ιλιγκαν.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν  χωρίς ηλεκτρικό και  νερό.


Ολόκληρα χωριά καλύφθηκαν με νερά, δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι  έμειναν  άστεγοι.

 

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπενίνιο Ακίνο, είχε υποσχεθεί στους πληγέντες οικονομική βοήθεια και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



 


 




 


 

Βιβλικές καταστροφές στην Ταΐλάνδη- Οκτώβριος 2011
Τουλάχιστον 281 άνθρωποι  έχασαν  τη ζωή τους  λόγω των μουσώνων που σημειώθηκαν στη χώρα στα μέσα Οκτωβρίου του 2011.
Σύμφωνα με τις αρχές ήταν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.
Στην γειτονική Καμπότζη 207 άνθρωποι, ανάμεσά τους 83 παιδιά,  έχασαν  τη ζωή τους από  τους μουσώνες.
Περισσότερα από 3.500.000 στρέμματα ορυζώνων  πλημμύρισαν και περισσότερες από 270.000 οικογένειες  πληγείσαν. Οι ζημιές στους ορυζώνες και τις υποδομές της χώρας εκτιμώνται σε τουλάχιστον 95 εκατομμύρια δολάρια.
Στο Βιετνάμ ο απολογισμός των νεκρών στο δέλτα Μεκόνγκ έφτασε  τους 24 νεκρούς, από τους οποίους οι 21 είναι παιδιά που πνίγηκαν.
Περίπου 60.000 σπίτια και 69.000 στρέμματα ορυζώνων  πλημμύρισαν, ενώ οι ζημιές εκτιμώνται στα 44 εκατομμύρια δολάρια.
Το καταστροφικό πέρασμα της  Αϊρίν- Αύγουστος  2011
Τουλάχιστον 18 ήταν  οι νεκροί από τον κυκλώνα Αϊρίν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ περί τα πέντε εκατομμύρια σπίτια και γραφεία  έμειναν  χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Παρότι ο κυκλώνας δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στο κέντρο του Μανχάταν, η ζωή των κατοίκων στα περίχωρα  δυσκόλεψε ιδιαίτερα, τόσο εξαιτίας του κομμένου ρεύματος, όσο και των πλημμυρών και των εκατοντάδων δέντρων που έπεσαν στους δρόμους.

 

Τα 8.5 εκατομμύρια Νεοϋορκέζων που δεν είναι συνηθισμένα σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, έζησαν  την αγωνία της επόμενης ημέρας, καθώς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εάν θα αντιμετωπίζαν παρόμοια προβλήματα.

 

Η περσινή  χρονιά επιφύλαξε τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στην ιστορία των ΗΠΑ, και σε, τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέρχονται  οι υλικές ζημιές από τις πλημμύρες, τους καύσωνες και τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τη χώρα.

 

Χωρίς τρένα το Νιου Τζέρσι
Οι σιδηροδρομικές γραμμές του Νιου Τζέρσι,  παρέμειναν κλειστές, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε ο τυφώνας.

 


 


 


 

Το πέρασμα του Γιάσι- Φεβρουάριος 2011
Ανακούφιση αλλά και απελπισία είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους κατοίκους του βόρειου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μετά τον σφοδρότατο κυκλώνα Γιάσι, κατηγορίας 5, που ισοπέδωσε πόλεις στην βορειοανατολική Αυστραλία και κινείται τώρα προς το εσωτερικό της χώρας με μειωμένη ισχύ.




Ανακούφιση γιατί δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και απελπισία για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν, λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Πολυάριθμα κτίρια καταστράφηκαν, οροφές σπιτιών παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.




Εκτιμάται πως σε πολλές περιοχές ένα στα τρία σπίτια  καταστράφηκαν και περίπου το 20% των εμπορικών κτιρίων.



 

Ο Γιάσι, έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας με ανέμους ισχύος 300 χιλιομέτρων την ώρα και περίπου ένα μέτρο βροχόπτωσης. Οι αρχές τον χαρακτήρισαν σαν τον ισχυρότερο κυκλώνα που έπληξε  την Αυστραλία από το 1918.




Εκτιμάται όμως ότι ο κυκλώνας προκάλεσε:
Ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα. Ζημιές ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στις φυτείες μπανανών. Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό του Κουίνσλαντ.Ζημιές ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων στον μεταλλευτικό τομέα.


Η λάσπη έπνιξε τη Βραζιλία- Ιανουάριος 2011
Εκατοντάδες ήταν  οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη Βραζιλία
 Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που διήρκεσαν σχεδόν μια  εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 800 άτομα.

 

Η καταστροφή που προκλήθηκε από τις  καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις,  κτύπησε μια ευρεία περιοχή που εκτείνεται ακριβώς δίπλα από την πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο.

 

Η κατάσταση ήταν αποπνικτική,  οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής μετέφεραν τρόφιμα και πόσιμο νερό, καθώς  οι δρόμοι είχαν  απελευθερωθεί από τις προσχώσεις.

 

Η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας,  άφησε άστεγους περισσότερους από 6000 πολίτες.


Νικόλ η καταστροφέας- Οκτώβριος 2010
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Νικόλ από τη Τζαμάικα, ενώ άλλα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καταιγίδα Νικόλ αναπτύχθηκε ως ένα μικρό φαινόμενο, αλλά συνοδευόταν από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη Τζαμάϊκα, τα Νησιά Κάιμαν, την Κούβα, τη Φλόριντα και τις Μπαχάμες.
Στην ορεινή Τζαμάικα, ύστερα από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων λόγω της καταιγίδας, έγιναν πλημμύρες, στις οποίες αποδίδεται ο θάνατος δώδεκα ανθρώπων. Αγνοείται δε, η τύχη άλλων οκτώ, που εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.
Πρόσφυγες από πλημμύρες- Αύγουστος 2010
Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους στην επαρχία Λιαονίνγκ της βορειοανατολικής Κίνας και πάνω από 5.000 στην γειτονική Βόρεια Κορέα λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από  καταρρακτώδεις βροχές.
O ποταμός Γιαλού, που αποτελεί το σύνορο των δύο χωρών, είχε  υπερχειλίσει.
Στην πόλη Νταντόνγκ, που συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, περισσότερα από 94.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
Δραματική ήταν  η κατάσταση από τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2010  και στο Πακιστάν.  Τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ  να εκατομμύριο άνθρωποι σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πολλές περιοχές παραμείναν  αποκλεισμένες.

 

Οι ποταμοί υπερχείλισαν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσαν οι μουσώνες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες χωριά, να παρασυρθούν γέφυρες, να προκληθούν καταστροφές σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, να αποκλειστούν δρόμοι και να καλυφθούν από τα νερά τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών.
Στην επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο, την Χαϊμπέρ Παχτούνχουα, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800 και οι αγνοούμενοι τους 150,.
Η Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της περιοχής, με τρία εκατομμύρια κατοίκους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και τα μέσα επικοινωνίας υπολειτουργούσαν.

 

Η πακιστανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για "άνευ προηγουμένου" βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας πως μέσα σε 36 ώρες έπεσαν περίπου 312 χιλιοστόμετρα νερού!

 

Στο γειτονικό Αφγανιστάν η κατάσταση ήταν  άσχημη. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας έχασαν  τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άνθρωποι και πολλές χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.


Ο φονιάς Άλεξ- Ιούλιος 2010
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορειοανατολικό Μεξικό του τυφώνα  Άλεξ. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλές πόλεις και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στερήθηκαν εν μέρει το ηλεκτρικό και το πόσιμο νερό.


Είχε προκαλέσει τουλάχιστον δέκα θανάτους στη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και συνεχίζει να διαταράσσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στα αμερικανικά χωρικά ύδατα του κόλπου του Μεξικού.



 

Πολλές συνοικίες πλημμύρισαν στη Σιουδάδ Βικτόρια, πρωτεύουσα της Ταμαουλίπας, όπου πολλές μεγάλες επιφάνειες έχασαν τις στέγες τους και όπου το νερό και το ρεύμα κόπηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

 

Η Αγκάθα σκοτώνει- Ιούνιος 2010
Τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες άφησε πίσω της και η τροπικής καταιγίδα Αγκάθα. Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 150 χιλιάδες  απομακρύνθηκαν  από τις εστίες τους στην Κεντρική Αμερική εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας.

 

Στη Γουατεμάλα, που είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τις βροχοπτώσεις, οι αρχές  κατέγραψαν το θάνατο 109 ανθρώπων.


Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν  από τις περιοχές υψηλού κινδύνου στη Γουατεμάλα.
Στην Ονδούρα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους  17 και εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ελ Σαλβαντόρ.

 

Ο ι αρχές και των τριών χωρών ανακοίνωσαν  ότι προκλήθηκαν  σοβαρές καταστροφές σε οικίες και έργα υποδομής από τις πλημμύρες.

από το news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου