Παρά...τρίχα "γλιτώνει" το επίδομα ανεργίας!

Written By Homosapien on 1 Μαρ 2012 | 01:48


Παρά...τρίχα "γλιτώνει" το επίδομα ανεργίας!

Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% δεν θα συμπαρασύρει προς το παρόν τουλάχιστον το επίδομα ανεργίας βάσει νομοτεχνικής βελτίωσης που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας στην σχετική τροπολογία....

Όπως ορίζεται σε αυτή το βασικό επίδομα ανεργίας θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης συνεχίζεται το καθεστώς επιδότησης που ίσχυε μέχρι 31/12/2011.

Επίσης, ο Γ.Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το επίδομα ανεργίας να μην μειωθεί για όλες τις κατηγορίες ανέργων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει ανακοινώσεις, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα.

Ειδικότερα, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως το επίδομα ανεργίας συμπαρασύρεται από την απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, ωστόσο το υπουργείο καταβάλει προσπάθειες να εξαιρέσει συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.

Πάντως, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να πει ακόμη ποιους θα αφορά και πώς ακριβώς θα γίνει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορεί να κάνει ανακοινώσεις.

Πρόβλεψη για άνεργους του Τύπου και ναυτικούς

Επίσης, στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη για τους άνεργους ναυτικούς, τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς Τύπου. Έτσι μετά από βεβαίωση ανεργίας από τον ασφαλιστικό φορέα οι άνεργοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα του ΟΑΕΔ.

Επίσης θα μπορούν να εφαρμόζονται και στους ανέργους αυτής της κατηγορίας προγράμματα αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία «η βεβαίωση πιστοποίησης της ιδιότητας των ανέργων α) εγγεγραμμένων στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων αυτού, β) εγγεγραμμένων στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και γ) του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης εξομοιούται ως προς τα έννομα αποτελέσματά της με την κάρτα ανεργίας των ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ.»

» Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας

α)είναι δυνατό να εφαρμόζονται προγράμματα για τους ανέργους εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

β) καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της βεβαίωσης πιστοποίησης της ιδιότητας των ανέργων των περιπτώσεων α) και β) και γ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα δικαιώματα και τις παροχές των εξομοιούμενων ανέργων των περιπτώσεων α) και β) της παραγράφου 1 με τους ανέργους του ΟΑΕΔ».

in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου