Διαθέσιμη για κατέβασμα η δοκιμαστική έκδοση των Windows 8

Written By Homosapien on 1 Μαρ 2012 | 11:58


Στα Windows 8, ο χρήστης μπορεί να διαλέξει: πληκτρολόγιο και ποντίκι, ή οθόνη αφής
Στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, τη μεγάλη έκθεση κινητής τηλεφωνίας, η Μicrosoft παρουσίασε τα Windows 8 σε δοκιμαστική έκδοση που απευθύνεται στο μέσο χρήστη....

Το Windows 8 Consumer Preview, διαθέσιμο δωρεάν στο δικτυακό τόπο της Microsoft, έχει ήδη κατεβαστεί από χρήστες σε 70 χώρες, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η νέα έκδοση των Windows είναι το μεγάλο στοίχημα της Microsoft στην προσπάθειά της να πετύχει μια κρίσιμη ισορροπία: από τη μία, να συνεχίσει να αντλεί έσοδα από την ώριμη πλέον αγορά των PC· από την άλλη, να προλάβει το τρένο των υπολογιστών-ταμπλέτα και άλλων φορητών συσκευών, μια αγορά στην οποία κυριαρχούν η Apple και η Google.

Όπως το έθεσε ο Ντέιβιντ Κίρλεϊ, αναλυτής της Gartner Inc., τα Windows 8 «είναι η ευκαιρία για να μπορέσει η Microsoft να επανεφεύρει τον εαυτό της σε μια αγορά στην οποία η ίδια γίνεται όλο και πιο άσχετη».

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος δανείζεται χαρακτηριστικά των tablet και των smartphone.

Το κουμπί «Έναρξη» έχει εξαφανιστεί από την επιφάνεια εργασίας, στην οποία κυριαρχούν μεγάλα, δυναμικά εικονίδια (η Microsoft τα αποκαλεί «πλακάκια») που αντιστοιχούν σε εφαρμογές.

Το νέο interface, με την εμφάνιση «Metro», υποστηρίζει τη συμβατική λύση του πληκτρολογίου και του ποντικιού, συνεργάζεται όμως και με τις νέες οθόνες αφής: στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, τα Windows 8 έτρεχαν σε μια οθόνη αφής των 82 ιντσών, την οποία μπορούσαν να αγγίζουν μέχρι δέκα χρήστες ταυτόχρονα.

Τα Windows 8 θα είναι εξάλλου το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που υποστηρίζει και τους επεξεργαστές ARM, οι οποίοι κυριαρχούν στις φορητές συσκευές. Διαβάστε στο tech.in.gr: Windows 8 σε tablet χωρίς Intel, χωρίς AMD.

Τα νέα αυτά χαρακτηριστικά αναμένεται να αξιοποιηθούν στους νέους υπολογιστές «ultrabook», μια σχεδιαστική λογική της Intel που κινείται κάπου ανάμεσα στις ταμπλέτες και τα notebook.

Ακόμα, τα Windows 8 προσφέρουν τη λειτουργία Windows to Go, η οποία επιτρέπει στο χρήστη να εγκαθιστά το λειτουργικό σύστημα σε οδηγούς USB. Στη Βαρκελώνη, αναφέρει το CNet, ολόκληρη η παρουσίαση έτρεχε στο Windows Consumer Preview, το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε ένα «στικάκι» συνδεδεμένο σε PC με Windows 7.

Η Microsoft σίγουρα έχει αντιληφθεί ότι, όσο μεγαλύτερη η ευελιξία του λογισμικού της, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας σε μια αγορά που κατακερματίζεται και διαφοροποιείται σε νέες πλατφόρμες.

Ο καιρός θα δείξει αν τα Windows 8 θα επαναλάβουν τη μεγάλη επιτυχία των Windows 7, τα οποία κέρδισαν καλές κριτικές και πούλησαν πάνω από μισό δισεκατομμύριο αντίγραφα από το ντεμπούτο τους τον Οκτώβριο του 2009.

Ημερομηνία κυκλοφορίας για τα Windows 8 δεν έχει ανακοινωθεί.

Στην έκθεση CeBIT που ξεκινά στη Γερμανία τον επόμενο μήνα, η Microsoft θα παρουσιάσει τα προτερήματα του λειτουργικού για τους εταιρικούς χρήστες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου