10 ροκ μπάντες με... κλεμμένο όνομα!!!

Written By Black Hole on 15 Ιαν 2011 | 14:50



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiy8MjJNpz689IRS4TAy0IlYmwx_FpXmw4NwKUkXNfqD3TaZrDy95oIaESl0RwH1f8ARAJbHVXdXU3IzO5IjPbtLfB5Ekog03t_zhGqWfuMMoaThSqEp8zPhkxKHvLa8AawwdWhK2eB16F4/s1600/the-beatles.jpgΑν,όπως λέγεται, η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας, τότε η, ποιητική αδεία, κλοπή του τίτλου ενός... τραγουδιού ως όνομα της μπάντας σου, τι είναι;



Aqualung
Από το ομώνυμο τραγούδι των Jethro Tull
Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι τύποι αυτοί δεν φτάνουν ούτε στο 1/1000000 το μέγεθος του μουσικού μεγαλείου του Ian Anderson. Παρολ’ αυτά, τους τιμούμε καθότι δείχνουν να διαθέτουν τις σωστές μουσικές επιρροές, ακόμη κι αν είναι τόσο μυστικές και εχέμυθες που δεν φαίνονται ούτε σε ένα δράμι των άθλιων κομματιών τους.

Blonde Redhead
Από το ομώνυμο τραγούδι των DNA
Η no-wave μπάντα του Arto Lindsay, την οποία ο σπουδαίος μουσικοκριτικός Lester Bangs απεχθανόταν τόσο πολύ που κάποτε την είχε χαρακτηρίσει ως «φριχτό θόρυβο», επηρέασε τα μάλα τους εξίσου σημαντικούς νεοϋορκέζους με την παράξενη σύνθεση (δυο ιταλοί και μια γιαπωνέζα).

Death Cab for Cutie
Από το ομώνυμο τραγούδι των Bonzo Dog Doo-Dah Band
Σπουδαία αγγλική μπάντα της δεκαετίας του ΄60, κάτι σαν Monty Python με καλύτερη μουσική, αλλά εξίσου κυνικούς, δηκτικούς στίχους. Οι αμερικανοί, όπως φαίνεται, είχαν «λιώσει» όλα τα άλμπουμ τους στα πικάπ τους και, για να το προχωρήσουν και λίγο παραπέρα, τους «τιμούν» φέροντας ως όνομα τους ένα απ’ τα γνωστότερα τραγούδια τους.

Deep Purple
Από το ομώνυμο τραγούδι του Peter DeRose
Ο μύθος λέει πως το εν λόγω τραγούδι ήταν το αγαπημένο της μητέρας του κιθαρίστα της μπάντας, Ritchie Blackmore. Δεν παύει να είναι ένα απ’ τα χιλιάδες τραγούδια της εποχής που σήμερα μας φαίνονται (και είναι…) ελαφρώς cheesy και γλυκερά, αλλά έμεινε στην αιωνιότητα, λόγω του Blackmore και της παρέας του.

The Kooks
Από το ομώνυμο τραγούδι του David Bowie
Είναι ένα κομμάτι απ’ το οριακό άλμπουμ «Hunky Dory», ίσως το καλύτερο και πιο μεστό άλμπουμ του «Λευκού Λεπτού Δούκα». Οι Kooks, με τη σειρά τους, είναι πλέον ένα απ’ τα χειρότερα συγκροτήματα στο Νησί αυτή τη στιγμή και το μόνο που κάνουν είναι διασκευές σε κομμάτια τρίτων. Τόσο ατάλαντοι!

Ladytron
Από το ομώνυμο τραγούδι των Roxy Music
Σπουδαίο το αρχικό τραγούδι, ακόμη πιο σπουδαία αναδεικνύεται η πολυεθνική αυτή μπάντα (άγγλοι, βουλγάρες και λοιπά) απ’ την Αγγλία. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι λιγότερο από ένα συγκρότημα με τόσο καλό γούστο στη μουσική: οι πρώιμοι Roxy Music ήταν απ’ τα καλύτερα σύνολα της εποχής τους.

Pretty Girls Make Graves
Από το ομώνυμο τραγούδι των Smiths
Η συνθετική πένα του Moz έχει δώσει καλύτερους στίχους, αλλά αυτός ο τίτλος τραγουδιού είναι τόσο υπαινικτικά διττός, που είναι υπέροχος. Οι Pretty Girls Make Graves, απ’ την άλλη, είναι ένα σχετικά μέτριο σύνολο, ανίκανο να χτυπήσει κορυφές, αλλά τέλος πάντων, ακούνε Smiths, κάτι είναι κι αυτό.

Roxette
Από το ομώνυμο τραγούδι των Dr. Feelgood
Απίστευτο. Άκουγαν Dr. Feelgood στη Σουηδία τη δεκαετία του ’70; Κι εγώ που νόμιζα πως άκουγαν ΑΒΒΑ ή Beatles. Πάντως, σαν όνομα τα «σπάει» και μπράβο του του Peer που αποδεικνύεται μάστορας, όχι μόνο ως συνθέτης και κιθαρίστας, αλλά κι ως ονοματοποιός.

The Sisters of Mercy
Από το ομώνυμο τραγούδι του Leonard Cohen
Εδώ φυσικά μιλάμε για την τέλεια αντίθεση: από τη μια οι εσωστρεφείς, κρυπτικοί στίχοι του καναδού τροβαδούρου κι απ’ την άλλη η προκλητική, κατάμαυρη και εκκωφαντική (σε όλα τα επίπεδα) παρουσία του Andrew Eldritch. Το όνομα όμως όχι απλώς έμεινε, αλλά σήμερα θεωρείται (και είναι) ένα απ’ τα καλύτερα της ροκ ιστορίας.

Spoon
Από το ομώνυμο τραγούδι των Can
Είναι προφανείς οι επιρροές της μεγάλης αυτής γερμανικής krut-rock μπάντας στα τραγούδια των αμερικανών: απλώς κάτσε να ακούσεις τους «μηχανιστικούς, σχεδόν ρομποτικούς ρυθμούς που πιάνει ώρες ώρες ο ντραμερ και θα καταλάβεις γιατί «δανείστηκαν» ως όνομα τους, τον τίτλο ενός απ’ τα καλύτερα τραγούδια τους.

okitkort

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου