Τι προβλέπεται για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Written By Oratios on 19 Ιαν 2011 | 22:30


Τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης.

Στόχος του νέου σχεδίου νόμου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, είναι, όπως είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες αλλά και να υπάρξει μείωση κόστους στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών.
Βασικός κανόνας του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η άσκηση επαγγέλματος γίνεται ελεύθερη εκτός και εάν το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την ύπαρξη περιορισμών...

Οι περιορισμοί που καταργούνται αφορούν γενικά:

  • Τα πληθυσμιακά κριτήρια για την άσκηση επαγγέλματος
  • Την εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής
  • Τους γεωγραφικούς περιορισμούς
  • Τις ελάχιστες αποστάσεις για όμοιες επαγγελματικές εγκαταστάσεις
  • Την επιβολή ή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή
  • Τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο
  • Την επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανωτάτων τιμών-αμοιβών
  • Την ύπαρξη διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος
Στο νομοσχέδιο γίνεται ειδική αναφορά σε αλλαγές που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες «κλειστών» επαγγελμάτων όπως των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των ορκωτών λογιστών και των αρχιτεκτόνων-μηχανικών.

Για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται καθορισμός αμοιβής αναλογικά με την αξία του αντικειμένου της συναλλαγής στη λογική όσο μεγαλύτερη η αξία τόσο μικρότερη αμοιβή. Σε περίπτωση, μάλιστα, που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος που θα οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, η αμοιβή μπορεί να μην είναι υποχρεωτική και να είναι χαμηλότερη του οριζομένου.

Για τους δικηγόρους καταργείται το υποχρεωτικό των ελάχιστων αμοιβών και του συστήματος προείσπραξης της αμοιβής από το δικηγορικό σύλλογο αν και διατηρούνται τεχνικά για να καθορίζεται βάσει αυτών το ύψος των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους. Η, δε, αμοιβή των δικηγόρων είναι αποτέλεσμα έγγραφης συμφωνίας.

Για τους ορκωτούς λογιστές, τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο για τους πρώτους και η ελάχιστη υποχρεωτική αμοιβή για τους δεύτερους। Ειδικά για τους δεύτερους καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ ενώ οι ελάχιστες αμοιβές διατηρούνται ως ποσά αναφοράς για τις ασφαλιστικές εισφορές.


zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου