Για τους περισσότερους ο καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα και απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Την ίδια στιγμή πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει και προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη τύπου 2, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει απολύτως κατανοητό γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υπολογίζει ότι σχεδόν 24 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ - περίπου το 8 % του πληθυσμού - πάσχουν από διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και αντιπροσωπεύει περίπου το 90 - 95 % των περιπτώσεων αυτών.
Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι υπάρχει μια "αντίστροφη σχέση" μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφέ, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει την ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη, αυξάνοντας τον μεταβολισμό ή βελτιώνοντας την ανοχή του στην ινσουλίνη.
«Αλλά το πώς ακριβώς εξηγείται αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο», δηλώνει ο Dr. Simin Liu, καθηγητής επιδημιολογίας, «παρόλο που γνωρίζουμε πλέον ότι η πρωτεΐνη SHBG είναι κρίσιμης σημασίας ως πρώιμος στόχος για την εκτίμηση του κινδύνου και για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη.»
Για τη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 359 περιπτώσεις γυναικών με διαβήτη και ίδιου αριθμού γυναικών που δεν έπασχαν από διαβήτη, που επιλέχθηκαν μεταξύ σχεδόν 40.000 γυναικών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της SHBG από ό, τι όσες δεν έπιναν καφεΐνη και είχαν 56 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από ό, τι όσες δεν έπιναν καφέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεινέ) δεν συσχετίστηκε με τα επίπεδα της SHBG ούτε με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
cosmo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου