Φόβοι για ιστορικό ρεκόρ τιμών πετρελαίου

Written By Oratios on 20 Μαρ 2011 | 11:58

Μετά την έγκριση Ευρώπης και ΗΠΑ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι και υπό την πίεση της αύξησης της πολιτικής αστάθειας στο Μπαχρέιν, όπου οι διαδηλώσεις λαμβάνουν τη μορφή εξέγερσης και θρησκευτικής διαμάχης, οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν ανοδικές τιμές στο πετρέλαιο...

Ο εφιάλτης των πολύ υψηλών τιμών πετρελαίου επέστρεψε, μετά την έναρξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης της Δύσης στον αραβικό κόσμο. ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις εξαπολύουν ευρείας κλίμακας επίθεση από θαλάσσης και αέρος κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Στόχος να εφαρμοσθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ και να αναχαιτιστεί η προέλαση των καθεστωτικών δυνάμεων προς τη Βεγγάζη.
Ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο πήρε την ανιούσα, έχοντας ήδη ενισχυθεί κατά 4 δολάρια στα 102,99 στη Νέα Υόρκη έχοντας σκαρφαλώσεις στα 114 δολάρια στο Λονδίνο.
Τη Δευτέρα, το Brent, το οποίο έκλιεισε στα 113,93 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, θα μπορούσε να στοχεύει σε μία άνοδο ρεκόρ το Φεβρουάριο στα119,79 δολάρια το βαρέλι αργού των ΗΠΑ, που έκλεισε στις 101,42 δολάρια το βαρέλι, την περασμένη Παρασκευή, παρατείνοντας τις ανησυχίες για έκρηξη πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο. 
"Η Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Οι επιθέσεις στη Λιβύη και ο ναυτικός αποκλεισμός, τα προβλήματα στο Μπαχρέιν που προκαλούν ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αφορμή της ανατίναξης", δήλωσε ο Jonathan Barratt, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας χρηματιστηριακών υποθέσεων Commodity.
"Το κλειδί είναι πραγματικά πώς η Σαουδική Αραβία και το Ιράν θα κινηθούν. Ωστόσο, πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. Εάν τα πράγματα επιδεινωθούν, θα δείτε μια Μέση Ανατολή να πριμοδοτείται πολύ γρήγορα. Εάν αρχίσουν την ανταλλαγή πυρών, οι τιμές πετρελαίου, θα εκτιναχθούν σε ιστορικά ύψη».

πηγή

1 σχόλια:

The Zenith είπε...

Δε χρειάζεται να υπάρχει όντως υπαρκτός λόγος για να ανεβεί η τιμή του. Προφασιζόμενοι ψευδείς δικαιολογίες ανεβάζουν την τιμή του.

Δημοσίευση σχολίου