H χρυσή ενδεκάδα των καλών συζυγικών σχέσεων

Written By Black Hole on 19 Μαρ 2011 | 20:07


Στην εποχή μας οι σχέσεις των ανθρώπων περνάνε κρίση και είναι ανταγωνιστικές λόγω του ότι ο ένας προσπαθεί να υποτάξει τον άλλον. Αυτό συμπεριλαμβάνει εκτός από τις κοινωνικές, επαγγελματικές σχέσεις και αυτές μέσα στην οικογένεια μεταξύ των συζύγων.
Το πρόβλημα ξεκινάει, από το ότι και οι δύο θέλουν να κάνουν το ‘’δικό τους’’, αδιαφορώντας για την άποψη του άλλου σε περίπτωση που είναι διαφορετική. Ξεχνώντας ότι η λύση των προβλημάτων, μικρών ή μεγάλων, βρίσκεται στη συνεργασία και στη συνεννόηση και όχι στην αντιπαλότητα.
Από τη στιγμή που δύο άνθρωποι συναποφασίζουν να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη, οφείλουν να σεβαστούν τις ιδιαιτερότητες ο ένας του άλλου. Είναι δύο εντελώς ξεχωριστοί άνθρωποι άγνωστοι μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν σαν οικογένεια για το υπόλοιπο της ζωής τους. Κανείς στην ουσία δεν ξεκινά κάτι τέτοιο με σκοπό τον τσακωμό, την δυστυχία και τη διάλυση της σχέσης.
Βάσει στατιστικών, το ποσοστό επιτυχίας στην πορεία του χρόνου των συζυγικών σχέσεων είναι ελάχιστο. Το περίεργο είναι ότι ενώ υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, τόσο από βιβλία όσο και από άρθρα στον τύπο για τις καλές ανθρώπινες σχέσεις, το πρόβλημα εξακολουθεί να χειροτερεύει.
Ας θυμηθούμε τον καιρό της πρώτης γνωριμίας, όταν είμαστε ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο, πόσα πράγματα παραβλέπαμε, συγχωρούσαμε και ότι κι αν γινότανε παραμέναμε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. Δεν μας χάλαγε τη διάθεση σχεδόν τίποτα. Οι επιτυχημένοι γάμοι βασίζονται στην φιλία, την επικοινωνία, την ειλικρίνεια, την αφοσίωση και πότε-πότε με το να βάζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου μας πάνω από τις δικές μας.
Τέλος ας μην ξεχνάμε :
1.    ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε τον σύντροφό μας είναι να τον αγαπάμε παρά να του κάνουμε τον δάσκαλο
2.    μέσα από την γλυκιά περιπέτεια του γάμου, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τον ψυχικό κόσμο του συντρόφου μας
3.    να δεχθούμε ότι ο σύντροφός μας είναι αυτός που είναι, και όχι αυτός που θα θέλαμε να είναι
4.    να συμπεριφερόμαστε με φρόνηση στον σύντροφό μας και να τον τιμάμε με την παρουσία μας
5.    να μην ξεχνάμε τη συναισθηματική φύση της γυναίκας και τον ορθολογισμό του άντρα
6.    μην προσπαθούμε να επιβάλλουμε τη γνώμη μας για να διορθώσουμε τον άλλο, ας διορθώσουμε τον εαυτό μας. Η αγάπη ζει μέσα στην αρμονία των αντιθέσεων
7.    με πίστη, υπομονή και αγάπη, αντιμετωπίζονται νικηφόρα όλες οι δυσκολίες της ζωής
8.    ο μεγαλύτερός μας εχθρός είναι ο εγωισμός. Δεν μας σώζει η επίθεση κατά του συντρόφου μας, αλλά η επίθεση κατά του εγώ μας
9.   το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να μας βλέπουν αγαπημένους
10. το μυστικό της οικογενειακής γαλήνης είναι να μπορεί κανείς να συγχωρεί
11.  οι διαφημίσεις και τα Μ.Μ.Ε. έχουν σκοπό την πώληση προϊόντων κι όχι  την προώθηση των καλών ανθρώπινων σχέσεων και την ποιότητα ζωής. Τα πρότυπα που προβάλλουν εξυπηρετούν τους εμπορικούς τους στόχους παίζοντας με τα πάθη και τις αδυναμίες μας και ξεγελώντας πολλές φορές το συνειδητό και το υποσυνείδητό μας.
SociaLMagazinE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου