Οι αστοχίες Παπακωνσταντίνου βυθίζουν την αγορά – Ανάστατος ο επιχειρηματικός κόσμος

Written By Homosapien on 4 Μαΐ 2011 | 16:58

Ανάστατος ο κόσμος της αγοράς από την βουτιά κατά 4,2 μονάδες του δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο στην Ελλάδα και την διαμόρφωση του στις 74,2 μονάδες, από 78,4 μονάδες τον Μάρτιο.
Η νέα πτώση εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος κυρίως σε Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο, ενώ και στην πλευρά της ζήτησης σημειώνεται πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η πτώση σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο δείχνει την αστοχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με αποκλειστικό υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην χώρα μας , γεγονός που απεικονίζεται και στα σημερινά στοιχεία της Έρευνας Συγκυρίας για το μήνα Απρίλιο του ΙΟΒΕ, τονίζει στο newscode.gr, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
" Το κλίμα στην αγορά είναι αποκαρδιωτικό , καθώς στο λιανικό εμπόριο ο κύκλος εργασιών έχει καταβαραθρωθεί και οι παραγγελίες στην βιομηχανία μειώνονται συνεχώς, απόρροια της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την αγορά και η οποία επήλθε τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και της αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης να προωθήσει ένα μείγμα πολιτικής που να βασίζεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς.
Οι επιχειρήσεις στην συντριπτική πλειοψηφία τους αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα και σε συνδυασμό με την υπέμερμετρη φορολόγηση τους , αλλά και την κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών από τις υπέρογκες μειώσεις των αποδοχών τους, αντιμετωπίζουν πλέον ορατό τον κίνδυνο του λουκέτου. Και είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση , κάθε τόσο επιχειρεί να πείσει ότι αυξάνονται δήθεν οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή . Η αγορά αργοπεθαίνει , από το λάθος μείγμα της ασκούμενης πολιτικής.
Οι κάνουλες χρηματοδότησης έχουν κλείσει και τα προγράμματα απ όπου θα μπορούσαν να αντληθούν κεφάλαια προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Είναι άμεση η ανάγκη η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να στραφεί στην υλοποίηση μέτρων που συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα και μπορούν να δώσουν λύσεις. Απαιτείται μια αναπτυξιακή φορολογική πολιτική με μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως και χρειάζεται πολιτική βούληση για την μείωση του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους, χωρίς οριζόντιες μειώσεις αποδοχών αλλά με συγχωνεύσεις και αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων. Η πολιτική που εφαρμόζεται , μετά από 18 μήνες αποδείχτηκε ότι οδηγεί τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση, τις επιχειρήσεις σε αφανισμό και την κοινωνία στην φτώχεια και την ανεργία".
Ξένοι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η πτωτική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος συνδέεται αφενός με την γενικότερη υποχώρηση στην ΕΕ, αλλά σε ότι αφορά στην Ελληνική αγορά ερμηνεύεται ως διστακτικότητα και αβεβαιότητα σταθεροποίησης της οικονομίας.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την δήλωση για «προσήλωση» στις «μεταρρυθμίσεις» καθώς και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ αποδεικνύουν ότι ο δείκτης βιομηχανίας κινείται πλέον αρνητικός, επομένως δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.
Στην εκτίμηση αυτή συντείνουν και τα πτωτικά στοιχεία στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου