Λιγότερα λεφτά για όλους από 1ης Ιουλίου

Written By Black Hole on 1 Ιουν 2011 | 15:10


Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές της Τρόικας, ενώ στις χθεσινές τους διαβουλεύσεις «κλείδωσαν» τα νέα φορολογικά μέτρα που θα σημάνουν μεγάλες απώλειες για τους μισθοσυντήρητους, από το καλοκαίρι κιόλας. 

Επίσης σήμερα, στη Βιέννη και τη σύνοδο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, ξεκινά το «μεγάλο παζάρι» για το πρόσθετο δάνειο που θα χρειαστεί η χώρα μας, προκειμένου να ανταπεξέλθει τις δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει όσο μένει αποκλεισμένη από τις αγορές.
Στο τραπέζι μπαίνουν εκ των πραγμάτων οι όροι και τα ανταλλάγματα, που θα στηριχθούν στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία θα παραδώσουν τις επόμενες μέρες σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον οι ελεγκτές της Τρόικα.
 
Ήδη όμως, παρότι τελεί εν αναμονή της αξιολόγησής τους, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποστηρίζει πως το ελληνικό «πακέτο» θα πρέπει να φτάνει τα 90-100 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει πλήρως την Ελλάδα ως το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο λιτότητας αναμένεται να παρουσιαστεί στο σύνολό του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, και θα προβλέπει επιπρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 και συνολικά 28,5 δισ. έως το 2015.

Τα άμεσα μέτρα

Από την 1η Ιουλίου θα νιώσουν το βαρύ τον πέλεκυ των νέων μέτρων στα εισοδήματα τους οι φορολογούμενοι. Η παρακράτηση στους μισθούς τους θα είναι μεγαλύτερη, ειδικά εάν τελικά η κυβέρνηση μειώσει το αφορολόγητο στα φυσικά πρόσωπα. Στο δημόσιο η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη καθώς έρχεται βροχή από λουκέτα μετατάξεις ακόμα και… απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Εκτός από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα πάντως, μπαίνουν τα «σκαριά» για να «χρυσωθεί το χάπι» της μαζικής μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό ΦΠΑ 13% στο 23%. Αυτό εξετάζεται να γίνει –ενδεχομένως στα τέλη το φθινόπωρο- με παράλληλη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή από 23% στο 20% ο υψηλός κι από το 13% στο 10% ο χαμηλός), ώστε το κράτος να μη χάσει αλλά να κερδίζει από φόρους.

Στην παρούσα φάση πάντως τα μέτρα στα οποία θα στηρίζεται η έκθεση αξιολόγησης από τη Τρόικα, θα περιλαμβάνουν:

•    οι μισθωτοί θα επιβαρυνθούν από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. 
•    ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι μεταξύ 6.000 ή 8.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου φαίνεται σίγουρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ “παίζεται” για τους μισθωτούς. 

Το “μαύρο φθινόπωρο”

Και να μην έφθαναν  όλα αυτά, το φθινόπωρο: 

•    θα περάσουν στο ΦΠΑ 23% οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή οι έξοδοι σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κλπ.
•    έρχεται εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, 
•    θα αυξηθούν 10% - 20% στα τέλη κυκλοφορίας. 
•    μπαίνει νέος φόρος στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο. 
•    έρχεται αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, 
•    η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά και στο  φυσικό αέριο, 
•    η Φορολόγηση των αυθαιρέτων, 
•    η μείωση του αφορολογήτου κατά 100.000 ευρώ στον ΦΜΑΠ και 
•    αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, ακριβά Ι.Χ.

Από κόσκινο θα περάσουν επίσης οι στεγαστικές και άλλες κοινωνικές παροχές.

Όσον αφορά στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών διατείνονται ότι «δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες», πρακτικά θα εποπτεύεται ευθέως μέσω της τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει η Τρόικα.

Τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν και θα επικυρωθούν στα κρίσιμα συμβούλια Εurogrοup στις 6 και 20 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τα τέλη του μηνός.

protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου