Στους πιο πετυχημένους Γκουαρντιόλα και Βαλβέρδε

Written By Homosapien on 3 Ιουν 2011 | 16:15

Στη λίστα με τους πιο πετυχημένους προπονητές που είναι σαράντα και... κάτι συγκαταλέγονται οι Πεπ Γκουαρντιόλα και Ερνέστο Βαλβέρδε. Δεκατρείς είναι συνολικά οι σαραντάρηδες τεχνικοί που κέρδισαν το πρωτάθλημα φέτος στην Ευρώπη.
Το «κύμα» των σαραντάρηδων προπονητών έπληξε φέτος την Ευρώπη, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, 13(!) ήταν οι ομάδες κατάφεραν να κατακτήσουν φέτος το πρωτάθλημα στις χώρες τους, οδηγούμενες από τεχνικούς που ήταν ανάμεσα στα δεύτερα «–άντα» και τα πρώτα «–ήντα». Από τον Πέπε Γκουαρντιόλα και τον Γιούργκεν Κλοπ, μέχρι τον Φρανκ ντε Μπουρ και τον Ερνέστο Βαλβέρδε.
Μπαρτσελόνα – Γκουαρντιόλα (40)
Εντάξει, ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» δε χρειάζεται συστάσεις. Τα τρία χρόνια που κάθεται στον πάγκο της «Μπάρτσα» την έχει οδηγήσει σε ισάριθμα πρωταθλήματα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχει σύνολο 10 τίτλους με την καταλανική ομάδα. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αντίπαλο στην Ισπανία. Φέτος, η πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο του έδωσε κάποιο ανταγωνισμό, αλλά και πάλι ο Μέσι και η παρέα του πανηγύρισαν τον τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος.
Μίλαν – Αλέγκρι (43)
Τα έξι χρόνια χωρίς πρωτάθλημα ήταν πολλά για τη Μίλαν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν αποφασισμένος να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτό το αρνητικό σερί. Έβαλε στην θέση του προπονητή τον Αλέγκρι, του πήρε παίκτες όπως ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Μπόατενγκ και ο Κασάνο και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Οι «ροσονέρι» κατέκτησαν πολύ εύκολα το ιταλικό πρωτάθλημα με έξι βαθμούς διαφορά από την Ίντερ και 12 από τη Νάπολι.
Ντόρτμουντ – Κλοπ (43)
Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Μπουντσελίγκα, αφού τόσα χρόνια ήταν ένας κοιμώμενος γίγαντας στη Γερμανία. Πλέον η Ντόρτμουντ είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Καθοδηγούμενη από τον Γιούργκεν Κλοπ, που δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο από νεαρούς παίκτες που απέδιδε ποδόσφαιρο που χαιρόσουν να βλέπεις, πήρε αέρα το πρωτάθλημα με εφτά βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Λεβερκούζεν και δέκα από την τρίτη Μπάγερν.
Λιλ – Γκαρσία (47)
Το φετινό ήταν σίγουρα ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, αφού πέντε ομάδες (Λιλ, Ρεν, Μαρσέιγ, Λιόν, Παρί) διεκδικούσαν όλη τη σεζόν τον τίτλο, αλλά στο τέλος φάνηκε ποιος είχε το «μέταλλο» για να το κατακτήσει. Εκεί που οι άλλοι «γκέλαραν», η ομάδα του Ρούντι Γκαρσία έπαιρνε τα παιχνίδια εύκολα ή δύσκολα, στηριζόμενη στην πολύ καλή επιθετική τριπλέτα της (Σο, Αζάρ, Ζερβίνιο) και κατάφερε να τερματίσει στην κορυφή με οχτώ βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μαρσέιγ.
Ολυμπιακός – Βαλβέρδε (47)
Όταν ανέλαβε το καλοκαίρι τον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης, η πρόθεσή του ήταν ξεκάθαρη. «Θα φέρω πίσω τον Βαλβέρδε». Ο Ισπανός προπονητής επέστρεψε στο λιμάνι και μαζί του και το πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα, έπαιζαν επιθετικό ποδόσφαιρο και δεν κινδύνευσαν σε καμία περίπτωση από τον Παναθηναϊκό για την πρωτιά και τελικά κατέκτησαν το πρωτάθλημα με 13 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι ότι στα ντέρμπι η ομάδα του Βαλβέρδε έδειξε ορισμένες αδυναμίες, αλλά όταν κερδίζεις τα μικρά παιχνίδια δε χρειάζεται να πάρεις και όλα τα ντέμρπι.
Οτελούλ – Μουντεάνου (42)
Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Οτελούλ συνδέθηκε με το όνομα του Ντορινέλ Μουντεάνου. Στηριζόμενη στην πολύ καλή της αμυντική λειτουργία και με ένα κορμό από νεαρούς Ρουμάνους παίκτες, η ομάδα του Μουντεάνου (ο οποίος είναι ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Ρουμανίας με 134) κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την Τιμισοάρα και να αφήσει πολύ κάτω παραδοσιακές δυνάμεις του ρουμανικού ποδοσφαίρου, όπως η Στεάουα,  η Ραπίντ και η Βασλούι.
Άγιαξ – Nτε Μπουρ (41)
Ο Άγιαξ ξεκίνησε τη χρονιά με τον Μάρτιν Γιολ στον πάγκο, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, αφήνοντας την ομάδα στην τέταρτη θέση. Ο Φρανκ ντε Μπουρ ανέλαβε ως προσωρινή λύση, αλλά το ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» εφαρμόστηκε πλήρως σε αυτήν την περίπτωση. Παρά την πώληση του Λουίς Σουάρες στη Λίβερπουλ, ο «Αίαντας» άρχισε να παίζει πολύ καλύτερα, να κερδίζει τα παιχνίδια και έφτασε τελευταία αγωνιστική να κερδίσει την Τβέντε 3-1 και να κατακτά το ολλανδικό πρωτάθλημα.
Φενέρμπαχτσε – Κοτσαμάν (46)
Η Φενέρμπαχτσε κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα στην Τουρκία στην ισοβαθμία με την Τραμπζονσπόρ και έδωσε τέλος στην τετραετή περίοδο «ξηρασίας» του συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη σεζόν του Αϊκούτ Κοτσαμάν στον πάγκο της. Το φινάλε του πρωταθλήματος ήταν για γερά νεύρα, αφού από την 30η αγωνιστική και μετά οι δυο ομάδες είχαν τους ίδιους βαθμούς και συνέχισαν μόνο με νίκες, πράγμα που έδωσε τον τίτλο στην «Φενέρ», κάνοντας τον Κοτσαμάν τον  μοναδικό άνθρωπο που έχει πάρει πρωτάθλημα με τον σύλλογο και ως παίκτης και ως προπονητής.
Βασιλεία – Φινκ (45)
Δεύτερη χρονιά του Τόρτσεν Φινκ στη Βασιλεία, δεύτερο πρωτάθλημα για την Ελβετική ομάδα. Ο Γερμανός προπονητής έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα που είδαμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ ότι δυσκόλεψε πολύ τόσο τη Ρόμα, όσο και την Μπάγερν. Βασιζόμενη στον πολύπειρο Αλεξάντερ Φράι, που πέτυχε 27 τέρματα και άξιο συμπαραστάτη τον Μάρκο Στρέλερ κατέκτησε το πρωτάθλημα με ένα βαθμό διαφορά από τη δεύτερη Ζυρίχη.
Κοπεγχάγη – Σολμπάκεν (43)
Η εξαιρετική δουλειά του Στάλε Σολμπάκεν στην Κοπεγχάγη φάνηκε και στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου νίκησε άνετα δύο φορές τον Παναθηναϊκό, ενώ κόντραρε στα ίσια την Μπαρτσελόνα του Πέπ Γκουαρντιόλα. Αυτή η δυναμική της ομάδας φάνηκε και στο πρωτάθλημα της Δανίας, όπου η Κοπεγχάγη βρέθηκε στην κορυφή με 26 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΟΒ! Ναι καλά διαβάσατε 26! Πρωταγωνιστές για την ομάδα του Σολμπάκεν, ο «δικός» μας Ντάμ Εντόι, με 25 γκολ και ο «δαίμονας» Γέσπερ Γκρόνγκιερ, ο οποίος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ενεργό δράση.
Λίτεξ Λόβετς – Πένεφ (44)
Ο Λιούμποσλαβ Πένεφ κατάφερε να επαναλάβει το περσινό κατόρθωμα της Λίτεξ και να την οδηγήσει στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά της, στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της βουλγαρικής ομάδας. Η Λίτεξ διέθετε μια ομάδα εξαιρετική αμυντικά, που δέχτηκε μόλις 13 γκολ σε 30 ματς πρωταθλήματος και αυτό ήταν το όπλο της που την οδήγησε στο πρωτάθλημα, με τρεις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Λέφσκι.
Βικτόρια Πλζεν – Βρμπα (47)
Στην Τρίτη του χρονιά στον πάγκο της Βικτόρια, ο Πάβελ Βρμπα κατάφερε να την οδηγήσει στο πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Μια επιθετική ομάδα που πέτυχε συνολικά 70 γκολ στο τσεχικό πρωτάθλημα, βασιζόμενη κυρίως σε Τσέχους ποδοσφαιριστές και μόνο τέσσερις ξένους (όλοι Σλοβάκοι), η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα με ένα βαθμό διαφορά από την περσινή πρωταθλήτρια, Σπάρτα Πράγας.
Στουρμ Γκρατς – Φόντα (45)
Ο Φράνκο Φόντα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Στουρμ Γκρατς, αφού βρίσκεται στο σύλλογο από το 1997 μέχρι σήμερα συνεχόμενα. Αρχικά ως ποδοσφαιριστής (μέχρι το 2001), στη συνέχεια ως βοηθός προπονητή ή υπεύθυνος ακαδημιών και από το 2006 και μετά ως πρώτος προπονητής. Ο Γερμανός προπονητής οδήγησε την αυστριακή ομάδα στο τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και πρώτο μετά το 1999, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Ρομαν Κιέσταν και Ίμρε Σάμπιτς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου