Παπανδρέου: "Θα πάω με τον Σαμαρά το βράδυ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" - Σαμαράς: "Αν με καλέσει ο Πρόεδρος θα πάω"

Written By Ανώνυμος on 6 Νοε 2011 | 17:38

- Δεν επιβεβαιώνει την συνάντηση προς το παρόν η προεδρεία της Δημοκρατίας
- Πετσάλνικος: Να μη μείνει ούτε μια ώρα χωρίς κυβέρνηση η χώρα
- Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί μόλις βρεθεί αντικαταστάτης
- Μεγάλες πιέσεις από την Ευρώπη - Ρεν: Αν δεν κάνετε κυβέρνηση έως το βράδυ θα βρεθείτε εκτός ευρώ!


Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν αλλά με ρυθμούς χελώνας. Στις 17:05 ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να πάνε και οι δύο μαζί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως μέχρι στιγμής η προεδρεία της Δημοκρατίας δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός προχωράει στην κίνηση αυτή για να γίνουν όλα με θεσμικό τρόπο και να μην υπάρξουν διαρροές.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Σαμαρά σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ είναι ότι ο κ.Σαμαράς είπε πως αν τον καλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει. "Όσες φορές με έχει καλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω πάει", φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως όλα δείχνουν ζούμε τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το θέμα είναι πότε και με ποιόν τρόπο ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την παραίτησή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει επισήμως ότι παραιτείται μόλις βρεθεί ο αντικαταστάτης στον οποίο θα συμφωνούν όλες οι πλευρές. Αυτό εξάλλου είπε και ο Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στη ΝΕΤ: οτι ο βασικός στόχος, η διάρκεια και ο Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας πρέπει να συμφωνηθούν, πριν την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι τα δυο κόμματα παρότι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει επικοινωνία, έχουν καταλήξει στα πρόσωπα.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο υπάρχει συμφωνία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που αναμένεται να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος αλλά και στην ύπαρξη δυο αντιπροέδρων, ενός από κάθε κόμμα. Τα ονόματα που έχουν συζητηθεί είναι του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη μια πλευρά και του Σταύρου Δήμα από την άλλη.

Την ίδια ώρα πάντως οι πιέσεις από την Ευρώπη είναι αφόρητες. Ήδη ο επίτροπος Όλι Ρεν με δήλωσή του είπε ξεκάθαρα: "Αν δεν κάνετε κυβέρνηση μέχρι το βράδυ θα βρεθείτε εκτός ευρώ!"


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΝ

Τα παζάρια πάντως συνεχίζονται. Και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν το ομολογούν, αλλά και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Πριν το υπουργικό έγινε συνάντηση Βενιζέλου - Λοβέρδου εκτός Βουλής.

Νωρίτερα, βουλευτές και από τα 2 κόμματα δήλωναν στο Νewsit ότι μέχρι να ανοίξει το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ θα έχουμε νέα κυβέρνηση.

Και αυτό έγινε ακόμη πιο σίγουρο μετά την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά έξω από το προεδρικό Μέγαρο ότι περιμένει την παραίτηση του πρωθυπουργού και αυτός θα βοηθήση στην λύση.

Αρκετοί λένε πως από αύριο θα αρχίσουμε να μιλάμε και για ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

"Εντός της ημέρας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία περί της κυβέρνησης συνεργασίας και του ονόματος του νέου πρωθυπουργού", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, στη ΝΕΤ.

    Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνησε πως έως αύριο θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Είπε πως, όταν συμφωνηθούν και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.

Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει το μεσημέρι κανονική συνεδρίαση και όχι άτυπη όπως αρχικά είχε λεχθεί. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάσει τις διαδικασίες και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την εκταμίευση της 6ης δόσης.
 
Αύριο μάλιστα ο κ.Βενιζέλος θα πρέπει να αναχωρήσει για το Eurogroup και αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν όντως θα πάει. Πάντως κάποιος πρέπει να μας εκπροσωπήσει.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου