Eνα βήμα πριν από την «υπογραφή» ο Σαμαράς

Written By Oratios on 23 Νοε 2011 | 13:25

Φέρεται να έχει καταλήξει ότι δεν θα θέσει βέτο στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων

Ένα βήμα πριν από τη λύση της δύσκολης εξίσωσης που τον ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται ο κ. Αντ. Σαμαράς που φέρεται να έχει καταλήξει ότι δεν θα θέσει βέτο στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητούν επιτακτικά από τις Βρυξέλλες, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται, ενδεχομένως και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο, να συντάξει νέα επιστολή που θα έχει αυτή τη φορά ως αποδέκτες και την τρόικα και τα ηγετικά στελέχη της Ε.Ε. Όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν η επιστολή του κ. Σαμαρά επισυναφθεί σε αυτή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου προς τους θεσμικούς φορείς της ΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς, που ήταν πλήρως ενήμερος για τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, αλλά και τις διεργασίες σε επίπεδο Ε.Ε. είχε συνεχείς συνομιλίες (και με του δυο αντιπροέδρους του και νυν υπουργούς τους κκ. Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο), αλλά και συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει την τελική του θέση.
Κορυφαία στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε με την επιστολή του ΕΛΚ από τις 13 Νοεμβρίου αποτελούν σαφώς μια διέξοδο στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Ως εκ τούτου η ασφαλής δίοδος για την απεμπλοκή ή κατ' άλλους, τον «έντιμο συμβιβασμό», είναι η επιστολή της 13ης Νοεμβρίου και αυτή θα αποτελέσει τη βάση με ορισμένες τροποποιήσεις.
Το κρίσιμο σημείο, που παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο, είναι πως θα επιχειρηματολογήσει και θα τοποθετηθεί ο κ. Σαμαράς στο ασφυκτικό αίτημα των πιστωτών να δεσμευθεί για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής όχι μόνον στα όρια του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και στο διάστημα μετά τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δηλαδή έως το έτος 2015.
Και αυτό διότι η επιστολή στο ΕΛΚ ενόχλησε τους πιστωτές, καθώς εκτός από τις δεσμεύσεις για την υλοποίηση του νέου προγράμματος υπάρχει σαφής αναφορά στις πρόωρες εκλογές και στην ανάγκη τροποποίησης πολιτικών που απέτυχαν, σημεία που θεωρούνται κόκκινες γραμμές από την τρόικα.
Είναι δεδομένο, ότι στη νέα επιστολή θα αναφέρονται εκ νέου και όσα υπήρχαν στο κείμενο της 13ης Νοεμβρίου, δηλ. οι θεσμικές ενέργειες που έγιναν και συμφώνησε η Ν.Δ. για να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης, όπως: η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ομιλία του κ. Σαμαρά επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η ψήφος εμπιστοσύνης που παρείχε η Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν και οι δυο αντιπρόεδροί της και η ενημέρωση των συναδέλφων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
«Ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπεύθυνος ηγέτης, θα βάλει μπροστά και αυτή τη φορά το εθνικό συμφέρον», υποστηρίζουν τακτικοί συνομιλητές του και διευκρινίζουν ότι δεν θα πάρει αυτός το…«ανάθεμα» των πολιτών σε περίπτωση στάσης πληρωμών.


«Πρόεδρε μην υπογράφεις»
Η υπόθεση των έγγραφων δεσμεύσεων άνοιξε νέο γύρο εσωκομματικών τριβών και υπάρχουν στην Κ.Ο. και στο κόμμα διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μια πλευρά, υπάρχουν τα στελέχη που επιμένουν να μην υπογράψει ο κ. Σαμαράς με το αιτιολογικό πως θα υποστεί πλήγμα αξιοπιστίας και άλλοι που υποστηρίζουν ότι ένας συμβιβασμός έστω και με κόστος για την ΝΔ είναι απαραίτητος ώστε να μην χρεωθεί τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών.

Η πίεση να μην υπογράψει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι έντονη με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του πολιτικού φίλου κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «χάρτινη απειλή» τα περί μη εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Δικτύου 21 τάχθηκε υπέρ της άποψης να μην βάλει την υπογραφή του ο κ. Σαμαράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα». Επίσης υποστήριξε ότι η πίεση που ασκείται στον κ. Σαμαρά ενισχύεται κυρίως από «ελληνικά κέντρα», με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες και ανέφερε πως η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολιτική αυτοθυσίας και όχι υποταγής.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο γραμματέας συνδικαλισμού κ. Ι. Μανώλης (τηλεόραση της ΝΕΤ) που κάλεσε τον κ. Σαμαρά να μην υπογράψει, ενώ και ο κ. Π. Ψωμιάδης (ΑΝΤ-1) είπε: «Δεν υποτάσσομαι στους υπαλλήλους της νέας τάξης πραγμάτων, δεν υποτάσσομαι στα τσιράκια, της νέας τάξης πραγμάτων, αυτοί είναι υπάλληλοι. Να μην ενδώσει ο κ. Σαμαράς καμία υπογραφή. Φτάνει πια τα σκλαβοπάζαρα».

Σε αυτό το κλίμα οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ. μιλάνε για συζήτηση «περί όνου σκιάς», υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη επιστολή με αυτή που ζητείται από τον κ. Σαμαρά είχε υπογράψει και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλο. Μάλιστα, τονίζουν ότι σε αυτή την επιστολή ο κ. Κοέλο, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, αλλά άφηνε ανοικτό και το σενάριο αλλαγών.
ΛΑΟΣ: «Λύση θα βρεθεί»
Την αισιοδοξία του εκφράζει ο ΛΑΟΣ ότι θα εξευρεθεί λύση στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων. «Έχουμε μία τεράστια πίεση από την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται και στο εσωτερικό να πιέζει ο ένας τον άλλο. Η λύση θα βρεθεί γιατί επιβάλλεται να βρεθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος του κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Δημοκρατική Συμμαχία: «Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Σαμαράς»
Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία και με έντονο ύφος αποδοκιμάζει τον κ. Σαμαρά. «Αν δεν συμφωνεί επί της ουσίας, ας μην υπογράψει και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αν συμφωνεί, ας σταματήσει να ταλαιπωρεί τη χώρα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα οικονομίας του κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο ευρωβουλευτής, κ. Θ. Σκυλακάκης.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου