Άνγκελα που δίδασκες για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις...

Written By mati team on 28 Δεκ 2011 | 23:14

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη άνοιξη να έθετε τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, όμως ολοένα περισσότεροι απασχολούμενοι στη Γερμανία εγκαταλείπουν πρόωρα την εργασία τους -αποδεχόμενοι μειώσεις των συντάξεών τους- με το ποσοστό τους να αγγίζει το 50% το 2010!


Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Συνταξιοδοτικού Φορέα, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο μέσος όρος μείωσης του ποσού των συντάξεων όσων αποχωρούν πρόωρα, είναι 113 ευρώ μηνιαίως. Τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί σύνδεσμοι της χώρας ανησυχούν ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί το 2012, οπότε προβλέπεται η εισαγωγή του νέου ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκαν 674.000 απασχολούμενοι στη Γερμανία. Σχεδόν 320.000 (47,5%) από αυτούς πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου των 65 ετών. Το ποσοστό των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων έφτανε πριν πέντε χρόνια στο 41,2%, ενώ το 2000 μόλις στο 14,5%.

Η επικεφαλής του Κοινωνικού Συνδέσμου VdK Ουλρίκε Μάσερ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες ότι με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και ο κίνδυνος φτώχιας για τους ηλικιωμένους θα μεγαλώσει». Με την άποψή της συμφωνεί και η Ανέλιε Μπούντενμπαχ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), η οποία εκτιμά ότι «εφόσον οι απασχολούμενοι δεν έχουν καν την ευκαιρία να εργάζονται μέχρι τα 65, η σύνταξη στα 67 είναι ξεκάθαρα ένα μέτρο περικοπής των συντάξεων».

Έπειτα από τον μύθο των «τεμπέληδων» Ελλήνων, με τις πολλές άδειες που εργάζονται λιγότερο, καταρρίφθηκε και αυτός των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων...

B.B.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

από το newpost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου