Χρυσές Σφαίρες: στο Χόλιγουντ δεν έχει φτάσει η κρίση …και φαίνεται!

Written By Homosapien on 18 Ιαν 2012 | 11:55



Ο Βρετανός κωμικός Ρικ Τζερβέις αποτελούσε τον κύριο λόγο για να ξενυχτήσει κανείς παρακολουθώντας τις Χρυσές Σφαίρες, τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή του Χόλιγουντ. Ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο κοινό ότι δεν θα αυτολογοκριθεί και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής αν πούμε ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Ο Τζερβέις άνοιξε την τελετή με μία σειρά από προκλητικά αστεία που είχαν στόχους τη στάρ της ριάλιτι τηλεόρασης Κίμ Καρντάσιαν, τον Μέλ Γκίπσον, τον κωμικό Έντι Μέρφι και τη Τζόντι Φόστερ....
Καθόλη τη διάρκεια της τελετής κατέβαζε σα νεροφίδα την αγαπημένη του μπίρα, κρατώντας σε αγωνία τους υπεύθυνους της τελετής που αγωνιούσαν να καλύψουν τυχόν άκομψες λέξεις. Λογική η ανησυχία τους αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της τελετής κατάφερε να αναφερθεί στο μέγεθος του πέους του και στη σεξουαλικότητα της Φόστερ που φάνηκε να μην παρεξηγείται από τα αστεία του.
Η τελετή, όμως, δεν είχε καμία κοινωνική αναφορά για τη διεθνή οικονομική κρίση ή για το κίνημα της Wall Street  που συνεχίζει να ταράζει τις ΗΠΑ. Αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι το Χόλιγουντ ανήκει στο προνομιούχο 1% και όχι στο υπόλοιπο 99% του πληθυσμού που λιγότερο ή περισσότερο βλέπει την καθημερινότητά του να γίνεται πιο δύσκολη μέρα με τη μέρα. Οι ευαισθησίες της τελετής περιορίστηκαν στη βράβευση μικρών τηλεοπτικών παραγωγών. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές που ξεχώρισαν έχουν πολύ μικρό ποσοστό τηλεθέασης, όπως η κωμική σειρά του HBO Enlightened, το πολιτικό δράμα Boss, το θρίλερ Luther και η κωμωδία που πραγματεύεται τον κόσμο της Show-Biz Episodes.
Η νίκη αυτή, μάλιστα, σηματοδοτεί την επιστροφή του  Μatt Le Blank, αγαπημένου Τζόΐ απο τη σειρά Friends. Ο μεγαλύτερος νικητής στην κατηγορία αυτή ήταν το πολιτικό θρίλερ Homeland που απέσπασε το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς, αλλά και γυναικείας ερμηνειας για την Κλέρ Ντέΐνς στο ρόλο της προβληματικής αξιωματικού της CIA. Η μοναδική εξαίρεση που έκανε η επιτροπή ήταν η βράβευση της σειράς του ABC Modern Family. Η σειρά ήταν υποψήφια τα δύο τελευταία χρόνια χωρίς, όμως, να καταφέρει να κερδίσει, καθώς την υποσκέλιζε το φαινόμενο Glee. Τα τελευταία χρόνια η απομάκρυνση των Xρυσών Σφαιρών μακριά από τις δημοφιλείς παραγωγές έχουν οδηγήσει σε παράπονα εκ μέρους των τηλεοπτικών δικτύων ότι η ελίτ της βιομηχανίας απομονώνεται από τις προτιμήσεις των τηλεθεατών.
Στην κατηγορία του κινηματογράφου, η προτίμηση της επιτροπής μοιράστηκε σε δύο ταινίες: στην βουβή ευρωπαϊκή παραγωγή The Artist που απέσπασε τρία βραβεία και στην ταινία του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέΐν με πρωταγωνιστή τον Τζώρτζ Κλούνεΐ The Descendants. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτές οι δύο ταινίες θα κονταροχτυπηθούν στην τελετή των Όσκαρ τον επόμενο μήνα.
Ο Μάρτιν Σκορτσέζε κέρδισε το τιμητικό βραβείο σκηνοθεσίας για την περιπέτεια Hugo. Η ανακοίνωση του ονόματός του προκάλεσε ενθουσιασμό στο μόνιμο σχεδόν πρωταγωνιστή του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος πετάχτηκε όρθιος χειροκροτώντας συγκινημένος. Τα σημαντικότερα βραβεία ερμηνείας απέσπασαν οι Μέριλ Στρίπ με το βραβείο για γυναίκα ηθοποιό σε δραματική ταινία. Το βραβείο της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία. Ακολούθησε η Μισέλ Γουίλιαμς με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την ταινία Επτά Ημέρες με τη Μέριλιν.
Η Στρίπ χάρισε άφθονο γέλιο στο κοινό όταν της ξέφυγε μία βρισιά συνειδητοποιόντας ότι ανεβηκε στη σκηνή χωρίς τα γυαλιά πρεσβυωπίας της. Επίσης ευχαρίστησε τους Βρετανούς «που μου επέτρεψαν να έρθω και να μπερδευτώ με την ιστορία τους». Η Γουίλιαμς ευχαρίστησε την κόρη της «καθώς είμαι πρώτα μαμά και μετά ηθοποιός» και επίσης αστειεύτηκε λέγοντας πώς δεν υπάρχει πιο υπομονετικό μικρό κορίτσι από το δικό της. «Με ανέχτηκε να της διαβάζω βραδινά παραμύθια με τη φωνή της Μέριλυν».
Οι δεύτεροι ρόλοι πήγαν στον βετεράνο ηθοποιό Κρίστοφερ Πλάμερ για την ταινία Οι Πρωτάρηδες και στην Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία οι Υπηρέτριες. Η δεύτερη μάλιστα συγκίνησε το κοινό ευχαριστώντας τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ για τη συμβολή του.
Προς το τέλος της τελετής ο σκανδαλιάρης παρουσιαστής πείραξε τους ηθοποιούς για τους μακροσκελείς λόγους τους λέγοντας χαρακτηριστικά να συντομεύουν. «Δεν χρειάζεται να ευχαριστήσετε όσους γνωρίζετε. Δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς συνέβαλε η οικογένειά σας στη σημερινή σας νίκη. Περιοριστείτε τους δύο βασικούς: τον ατζέντη σας και τον θεό».
Η τελετή ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και απουσίες. Οι απανταχού σινεφίλ απήλαυσαν την έλευση και τη βραβευση των κινηματογραφικών αστέρων. Παρακολουθώντας από την αρχή μέχρι το τέλος όλη την τελετή τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Η οικονομική κρίση μου στέρησε κάτι από τη χαρά της βραδιάς. Τα επώνυμα φορέματα, τα διαμαντένια κοσμήματα και η σαμπάνια που έρεε άφθονη όλο το βράδυ μέσα από το πρίσμα της δικής μας κατάστασης φάνταζαν λίγο πιο υπερβολικά από ό,τι συνήθως. Πάντα ήμασταν μακριά από το Χόλιγουντ. Φέτος το Χόλιγουντ φάνταζε μακριά από όλους τους υπόλοιπους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου